Een introductie of invasie van quarantaineorganismen vormt een grote bedreiging voor inheemse flora overal ter wereld. EU-quarantaineorganismen zijn organismen die (nog) niet voorkomen in de EU, maar wel enorme schade kunnen veroorzaken aan inheemse boom- en plantensoorten.
Het vroegtijdig en efficiënt kunnen opsporen van hun aanwezigheid kan grote ecologische en economische verliezen vermijden. Voornamelijk in botanische tuinen en arboreta worden heel wat uitheemse planten geïntroduceerd en kunnen quarantaineorganismen gemakkelijk mee hun intrede doen.
In dit project wordt een risicobeoordeling gemaakt van 12 quarantaineorganismen op Belgisch grondgebied. Voor elk organisme wordt een efficiënte opsporingsmethode bepaald. Ook worden datafiches opgemaakt met de mogelijke spreidingsgebieden, introductieplaatsen en aanwezige waardplanten in België. Botanische tuinen en arboreta kunnen deze kennis via een gebruiksvriendelijke databank en via studiedagen meekrijgen. Zo kunnen er gerichte metingen worden uitgevoerd om de quarantaineorganismen vroegtijdig te detecteren.