Actueel uien 7 april 2025
Het voorjaar verloopt moeizaam. Vele geplante en gezaaide uien snakken naar regen, getuige de beregeningshaspels die de voorbije tijd in de velden zijn verschenen. De vroegst gezaaide uien liggen gekiemd. Vaak nog in vochtige grond, maar hier en daar steekt ook het fenomeen ‘onderdroging’ de kop op. Hierbij droogt de grond onder het gekiemd zaad op, waardoor het zaadje niet aan vocht geraakt. Voor een vlotte opkomst en weggroei is dit nefast. De behaalde voorsprong door vroeg te zaaien, zal in dat geval beperkt zijn als er niet wordt beregend.
Ook bij Viaverda worden intussen de zaaiuien beregend om een goede opkomst te garanderen. De watergiften gaan best niet de hoogte in, de ondergrond zit namelijk nog nat genoeg. Enkel de bovengrond vochtig houden is voldoende met giften van 12-15 mm. De huidige voorspellingen geven gelijkaardige omstandigheden aan voor de komende 14 dagen, of zelfs verder. Te vroeg starten zal resulteren in veel beregeningsbeurten.
Op lichtere gronden komen al uien boven die half maart zijn gezaaid. Door de uitdroging zien we hier en daar al kans op stuiven. Stuifschade is ook in uien een niet te onderschatten probleem. De jonge kiemplantjes zijn heel gevoelig voor het ‘schurende’ zand bij stuiven. Ook overtrekkende stofwolken van buurtpercelen kunnen grote schade aanrichten. Hou dit zeker in de gaten, en neem maatregelen indien nodig.
Het is nog vroeg om te oordelen, maar de vraag rijst op of de geduldige uienteler beloond wordt als hij zaait na 15 april?
Exportmarkt komt weer op gang
Na enkele maanden van lage verkoopprijzen komt de markt weer op gang. De laatste 14 dagen zijn er verschillende partijen verkocht voor (meer dan) 20 cent per kilo. Hier en daar liggen nog uien in de schuur, de kwaliteit gaat er op vandaag snel op achteruit.
Heb je zelf nog uien in stock zitten? Twijfel dan niet om er genoeg door te snijden en schotvorming op te volgen. Door de hoge ziektedruk en bijhorende aantasting in het veld van valse meeldauw en andere bladziekten is het goed mogelijk dat de planten minder maleïnehydrazide (MH, spruitremmer) hebben opgenomen. Schotvorming zou in dit geval bij bepaalde rassen wel eens sneller kunnen voorvallen dan we gewoon zijn.
Het is nog vroeg om te oordelen, maar de vraag rijst op of de geduldige uienteler beloond wordt als hij verkoopt na 15 april?
Meer info
Jonas Bodyn