Viaverda zet een tweejarige demonstratieproef rond pH op. Verschillende scenario’s worden getest om te demonstreren hoe jij deze kan verbeteren. Heb jij een perceel dat zich hiertoe leent? We komen graag bij jou kijken hoe we kunnen werken aan een verbetering van de pH op korte termijn en de effecten op jouw bodem.
In Vlaanderen ligt de pH voor ongeveer twee derden van de akkers buiten de streefzone (VLM, 2019). Bij een groot deel van deze percelen gaat het om een pH beneden de streefzone. De pH heeft een directe invloed op de opneembaarheid van de meeste nutriënten. Een pH buiten de streefzone leidt tot een gebrekkige gewasopname en dus uitspoelingsverliezen.
Veel telers zijn zich bewust van het belang van een goede bodemvruchtbaarheid, maar weten niet hoe ze die best verbeteren of botsen op praktische problemen die te maken hebben met de bedrijfsvoering of de weersomstandigheden.
Demonstratieproef rond pH
In 2025 zet Viaverda een twee jaar durende demonstratieproef op rond pH. De proef zal aanliggen op een bodem met een te lage pH. Verschillende scenario’s worden er opgezet om te demonstreren hoe je deze kan verbeteren. Er wordt gevarieerd in de soort bekalking (snelwerkend, traagwerkend, magnesiumhoudend…), het tijdstip van toepassen, de manier van inwerken (voor en na ploegen, oppervlakkig…) en de dosering van de kalk (hoge dosering, onderhoudsbekalking…).
De proef wordt twee jaar aangehouden om het effect van de kalk en de snelheid van werken goed te kunnen demonstreren. Tijdens de proef worden er grondstalen genomen om de pH-evolutie te bekijken maar ook de stikstofvrijstelling wordt gemonitord. Naast de bodem en de groei van de gewassen worden ook de opbrengst, kwaliteit en nutriëntenopname beoordeeld.
Heb jij een perceel dat zich hiertoe leent? We komen graag bij jou kijken hoe we kunnen werken aan een verbetering van de pH op korte termijn en de effecten op jouw bodem.
Meer info
Lien De Schrijver
Dit artikel kadert in het project BeterBodemBeheer.
