Observeren, de juiste diagnose stellen en snel en correct ingrijpen is van kapitaal belang voor een geslaagde gewasbescherming. Bij telers en groenvoorzieners ontbreekt vaak de tijd om gewascontroles op plagen en ziekten uit te voeren. Daarom waarschuwen we je als lid van Viaverda op welk tijdstip je deze in een bepaald stadium kan waarnemen en hoe en wanneer je deze best beheerst of bestrijdt, doelgericht voor schade is aangericht.
Wil je deze Waarschuwingsberichten ook per e-mail ontvangen?
Vraag je Viaverda-lidmaatschap met login aan en geniet ook van de talrijke andere ledenvoordelen.
Voorbeeld Waarschuwingsbericht
Waarschuwing Aardappelziekte
Zolang het vochtig blijft (door regen of lange periodes van dauw) blijft de aardappelziekte aan de gang met fikse infectiekansen tot gevolg.
Advies
Zolang het gewas groen blad heeft, blijft een goede bescherming tegen aardappelziekte noodzakelijk. Hernieuw hiertoe de bescherming 7 dagen na de vorige behandeling.
Kies voor een middel met een goede knolbescherming zoals Infinito, Ranman Top, Canvas, Fluzam, … en pas toe voor neerslag. Sporen aanwezig in het gewas, kunnen immers met de regen tot bij de knollen spoelen en daar infecteren (knolphytophthora).
Knolphytophthora uit zich in roestbruin aardappelweefsel net onder de schil dat later overgaat tot droog- of natrot. Deze verkleuring schemert ook door de schil als bruin of blauwachtige vlekken. Tijdens de bewaring kan de ziekte verder ontwikkelen. De aardappelziekte kan immers op aangetaste knollen sporuleren en zo naburige, gezonde knollen infecteren. Hou dus rekening met de inschuurvolgorde van uw partijen. Leg de meest gezonde partijen—waar geen aardappelziekte werd gezien—achteraan in de bewaring. Zat er veel aantasting in uw perceel? Overweeg dit dan af land af te zetten of vooraan in de loods te leggen.

Resistentiemanagement
De voorbije jaren werden plaagstammen gevonden die niet gevoelig zijn voor de actieve stoffen fluazinam, benthiavalicarb, dimethomorf, mandipropamid, valifenalaat en/of oxathiapiprolin. Pas deze actieve stoffen nooit enkelvoudig of in combinatie met elkaar toe. Combineer altijd met een actieve stof met andere werkingswijze en voldoende lange nawerking (bv. ametoctradin, amisulbrom, cyazofamide, …). Enkel cymoxanil als tweede actieve stof is af te raden omwille van een onvoldoende lange nawerking in de tijd.
Verlies een goede spuittechniek niet uit het oog!
- Spuit op een droog gewas! In augustus valt de dauw ‘s avonds sneller in het gewas en houdt hij ‘s ochtends het gebladerte langer nat.
- Respecteer de aandroogtijd van de middelen
- Let extra op bij de start van een bespuiting, in bochten en in hoeken/kanten van het perceel! Keer uw spuitvolgorde eens om, zodat hetzelfde perceel niet telkens op hetzelfde (suboptimale) moment van de dag gespoten wordt.
Perceelsgericht advies met de webapplicatie
Als lid van Viaverda_aardappelen kan je gratis gebruik maken van de webapplicatie aardappelziekte. Deze laat je toe zo correct mogelijk te bepalen wanneer je het gewas opnieuw dient te beschermen tegen de aardappelziekte. Voor meer informatie en toegang tot de applicatie stuur je een mailtje naar waarschuwingen.aardappelen@viaverda.be.
Twijfel je of de vorige bespuing nog voldoende bescherming biedt? Maak een perceel aan, vul de recentste bespuiting in en krijg een overzicht vanaf welke datum jouw perceel risico loopt (en dus opnieuw moet beschermd worden).
Plaag gespot? Meld het ons!
Omdat het uiterst belangrijk is om de verspreiding en genetische evolutie van de aardappelziekte in kaart te brengen (‘Resistentieproblematiek in de aardappelziektebestrijding’), vragen we jullie om ons zeker op de hoogte te brengen indien u ergens plaag heeft gezien (bv. op afvalhopen, in aardappelopslag, ten velde, …). Op basis van uw melding kunnen we stalen verzamelen en de aanwezige stammen identificeren. Op deze manier kunnen we een beter beeld krijgen van de verspreiding van de aardappelziekte en zijn eigenschappen (bv. resistenties tegen bepaalde actieve stoffen en agressiviteit). Mail ons!