Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

SIER+: sierplanten met functionele meerwaarde voor voeding en ecosysteem

SIER+: sierplanten met functionele meerwaarde voor voeding en ecosysteem
Contactpersoon: Femke De Neef

+32 (0)9 353 94 74

femke.deneef@viaverda.be
Projectpartners: ILVO, Viaverda
Financiering: Agentschap Innoveren & Ondernemen (LA-traject)
Projectperiode: 1/10/2024 - 30/09/2028
Print

De laatste jaren is het belang van biodiversiteit en lokale voedselproductiesystemen enorm gestegen door de sterke klimaatsveranderingen. Ook bij sierboomtelers en groenvoorzieners zien we een toename in de vraag naar sierplanten met een extra toegevoegde functionele waarde, zoals pollen- en/of nectarproductie en voedingspotentieel, zoals eetbare bessen. Wetenschappelijke kennis hierover is echter nog zeer schaars, zeker op cultivarniveau.

Het doel van het VLAIO-project SIER+ is om de functionele meerwaarde van houtachtige sierplanten te evalueren, kwantificeren en economisch te valoriseren. Er zal een publiek toegankelijke plantendatabank worden opgesteld met informatieve plantfiches over verschillende species en hun cultivars. Daarnaast worden twee gestandaardiseerde methodieken ontwikkeld, één om de biodiversiteitswaarde voor bestuivende insecten te bepalen en één om het voedingspotentieel voor de mens te bepalen.

De opgedane kennis zal worden verspreid via de plantendatabank, filmpjes, demotuinen en door het organiseren van studiedagen, voordrachten en proefveldbezoeken. De groensector kan dan van deze informatie gebruikmaken om betrouwbare informatie door te geven over de functionele meerwaarde van hun sierteeltsortiment. Het SIER+ project is een samenwerking tussen ILVO en Viaverda, met steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen.

Vorig Artikel SierTech: nieuwe technologieën en AI voor optimaal gewasmanagement in de sierteelt

Comments are only visible to subscribers.

Meer weten?