Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Niet alles gerooid: 7% blijft op het veld

Niet alles gerooid: 7% blijft op het veld
Print

oogst 2023

Op 15 november was ongeveer de helft van de Vlaamse deelnemers nog niet klaar met de oogst. In Vlaanderen moest nog 14% van het totale areaal gerooid worden. Twee en een halve maand later (1 febr) is dit procent gedaald naar 9%.

De meeste overblijvende percelen zijn nu helemaal verloren door een combinatie van de regen en vorst. Er hangen hooguit nog 1 à 3  oogstbare knollen per struik waarvan de kwaliteit niet meer geschikt zal zijn voor friet of chips. In West-Vlaanderen, provincie met het grootste areaal aardappelen, is ook procentueel het grootste areaal blijven zitten (13%), gevolgd door Oost-Vlaanderen (11%) en Vlaams-Brabant (9%). In Antwerpen en Limburg zou volgens deze enquête maar 1% van het areaal late aardappelen niet gerooid zijn. Uitgedrukt in areaal zou dan naar schatting ± 5000 ha niet gerooid zijn in Vlaanderen. 
Ook in Wallonië is op 1 februari niet alles gerooid. Daar bleef naar schatting ongeveer 4% van het areaal consumptieaardappelen in het veld zitten. 
4% voor Wallonië en 10% voor Vlaanderen komt voor België samen uit op 7% van het areaal bewaaraardappelen dat nog op het veld staat. Uitgedrukt in areaal is hiermee 6000 à 6500 ha niet gerooid in België. 

 

Aanpassing totale productie oogst 2023

Doordat uiteindelijk heel wat aardappelen in het veld zijn blijven zitten, ligt de totale productie lager dan we in het najaar hadden berekend. Toen hoopten we nog met z’n allen dat een groot deel van het areaal nog gerooid zou raken.
In november hadden we ingeschat dat er nog ongeveer 550.000 ton aardappelen in de grond zaten. Op vandaag is daar slechts een kwart van gerooid. Dit betekent dus een verlies van 400.000 ton aardappelen. Hiermee komt de totale Belgische productie consumptieaardappelen uit op 4,44 miljoen ton (-8% t.o.v. raming in november). 
Het vijfjarig gemiddelde ligt op 3,97 miljoen ton of dus lager. Maar tussen 2017 en 2022 (laatst gekende cijfers) is de verwerkingscapaciteit van de Belgische verwerking wel gestegen met 1,6 miljoen ton aardappelen.

 

Enquête aardappelareaal en voorraden door PCA, Inagro, FIWAP en CARAH
PCA en Inagro enquêteren jaarlijks 128 telers (8,0% van het areaal) i.v.m. het aardappelareaal, de productie en de voorraad in Vlaanderen (Programma LCA met steun van de Vlaamse Overheid). In Wallonië wordt de enquête uitgevoerd door FIWAP en CARAH bij 83 telers (18,5% van het areaal).