Actueel uien
Na een lange periode van nat en druilerig weer verschenen enkele weken geleden de eerste zonnestralen. Her en der schoot men in actie op de lichtste gronden. Ondertussen zien we tussen de buien door steeds vaker de zon die gepaard gaat met wind, wat resulteert in drogende omstandigheden. Met de start van het seizoen in het vooruitzicht staan ook de eerste uitdagingen weer voor de deur. In het geval van uien is dit o.a. de onkruidbestrijding.
In de vroegst geplante uien (tweede helft maart) loopt de onkruidbestrijding vlot. Voldoende neerslag heeft gezorgd voor een goede werking van de bodemherbiciden. Wat de zaaiuien betreft, zal dit mogelijks een ander paar mouwen zijn. Vanaf dit seizoen zullen we het zonder Basagran SG moeten doen, wat toch een grote aderlating is. Ook Defi is dit seizoen niet inzetbaar. Je hoort ons al komen: het wordt niet evident!
Onkruidbestrijding start bij voorbereiding zaaibed
De efficiëntie van de onkruidbestrijding is grotendeels afhankelijk van de conditie van het zaaibed. Op een te grof zaaibed is de werking van bodemherbiciden niet optimaal wat zal resulteren in een hogere onkruiddruk. Bovendien zijn veel akkers gedurende de winter onbewerkt gebleven, met redelijk wat onkruidontwikkeling tot gevolg. Deze moeten aangepakt worden alvorens te starten, zeker wanneer er niet geploegd wordt. ‘Levende’ onkruiden die ondiep ingewerkt worden, kunnen immers snel hergroeien na zaai en zijn moeilijk te bestrijden in uien.
Korte opvolging is noodzakelijk
Het is in het verleden al meermaals gebleken dat er reeds kort na zaai moet gestart worden. Stomp Aqua blijft hier de basis. Op vochtige grond heeft het een goede werking en een tamelijk breed werkingsspectrum. Zaaiuien vergen redelijk wat tijd tussen zaai, kieming en opkomst. Aangezien deze periode niet onkruidvrij overbrugd kan worden met enkel Stomp Aqua, dient er ook kort voor of tijdens opkomst ingegrepen te worden. Bij droge, schrale omstandigheden kan er kort voor opkomst (tot 3 dagen voor) Roundup gespoten worden. Om selectiviteitsproblemen te voorkomen is dit echter niet het geval in vochtige omstandigheden of met neerslag in het vooruitzicht! Op ditzelfde moment kan ook Stomp Aqua gecombineerd worden met Lentagran 45 WP. Deze combinatie heeft wat meer marge, en kan ook in kramstadium van de uien. In het vlagbladstadium is Lentagran 45 WP uit den boze. Controleer je perceel grondig alvorens deze bespuiting uit te voeren. Gedurende het kramstadium kan ook AZ500 gecombineerd worden met een lage dosering Frontier Elite. Zeker bij wat neerslag in het vooruitzicht is dit een sterke combinatie.
In het vlagbladstadium moet je voorzichtig zijn met herbiciden, indien AZ500 er nog niet op ligt, kan dit in dat stadium, eventueel met een lage dosering Starane Forte erbij. Hou echter rekening met de weersomstandigheden. Bij niet-gunstige omstandigheden (neerslag, nat gewas) is deze behandeling sterk af te raden. Vanaf dat het 1ste pijpje zichtbaar is, kan je aan de slag met contactherbiciden. Tweeledige en zelfs drieledige schema’s zijn hier selectief. De combinatie van Lentagran 45 WP met Challenge en Starane Forte is sterk en heeft een breed werkingsspectrum. Deze schema's zijn echter niet werkzaam op grote onkruiden. Een kort interval vanaf zaai tot einde onkruidbestrijding is daarom van cruciaal belang. De doseringen van de middelen zijn afhankelijk van de weersomstandigheden, onkruidflora, gewasgrootte en onkruidgrootte. Het is aangewezen je adviseur te raadplegen bij twijfels.
Om een lange nawerking te garanderen is het belangrijk om als laatste bespuiting nog enkele bodemherbiciden in te zetten. Hier kan Frontier Elite ingezet worden, in combinatie met de ‘overschot’ van Challenge en Stomp Aqua. Als er nog geen AZ500 is toegepast, kan dit hier ook.
Grassen als niet te onderschatten concurrent
Ook grasachtige onkruiden kunnen grote concurrentie vormen voor de uien. Afhankelijk van de grassoort en het verloop van het groeiseizoen kunnen deze vroeg of laat ontwikkelen. Met Select Prim of Targa Prestige is de bestrijding perfect haalbaar maar er dient rekening gehouden te worden met een aantal factoren. Zo is het aangewezen een grassenmiddel nooit te mengen met een contactmiddel. Het interval tussen 2 bespuitingen (waarvan 1 met een grassenmiddel en 1 met contactherbiciden op breedbladige onkruiden) is best 3 à 4 dagen zodat selectiviteitsproblemen worden vermeden. Bij een vroege toepassing van grassenmiddelen dient de dosis verlaagd te worden.
Meer info
Jonas Bodyn