Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Voorjaarswerkzaamheden alweer stilgelegd

Voorjaarswerkzaamheden alweer stilgelegd
Print

In het Hemelvaartweekend (9-12 mei) zijn de voorjaarswerkzaamheden voor het eerst echt goed op gang gekomen. Nog niet alle percelen zijn berijdbaar, maar mits de droogste uit te kiezen, kon er wel al heel wat gezaaid en geplant worden. Uien en bieten kregen in veel gevallen voorrang. Het planten van de aardappelen was nog in volle gang. Half mei 2024 is de schatting dat ongeveer 40% van het Belgisch aardappelareaal uitgeplant is. Hoeveel aardappelen heb jij al uitgeplant? Vul hier onze poll in en ontdek hier meteen de resultaten!


De reden van dit late voorjaar ligt bij de natte en sombere maand april en regen tot in de eerste week van mei. April was een vrij warme, natte en sombere maand. Volgens het KMI viel tijdens de periode oktober 2023 – april 2024 690,5 mm neerslag in Ukkel. Dit is de grootste hoeveelheid voor de periode oktober-april sinds het begin van de waarnemingen in 1833. Oktober 1974 – april 1975 volgt op de tweede plaats (658,4 mm) en de top-3 wordt afgesloten met oktober 2000 – april 2001 (656,9 mm). Dit was echter niet de natste periode van 7 opeenvolgende maanden. Die twijfelachtige eer komt toe aan de periode juni-december 1974 (754,9 mm) (Bron: KMI).


Pootgoedproblemen

Ondertussen bereiken ons al heel wat meldingen over pootgoed dat (meestal na snijden) gaan rotten is in de kisten of in de grond. Meestal gaat het om een bacteriële of een schimmelinfectie die tijdens het snijden op zowat alle knollen verspreid werd. Aangezien een snijvlak gevoelig is voor infectie, is een rottingsproces gauw gestart. Het veelvuldig verhandelen en omstorten tegen kieming, is alleen maar bevorderlijk voor verdere versmering en besmetting.

 

Contract herzien

Pootgoed met rotte knollen is geen ideale uitgangssituatie. Dergelijk materiaal wordt dus beter niet uitgeplant. Alleen indien slechts een paar procenten rot aanwezig is, kan er overwogen worden om toch te planten en een iets nauwere plantafstand aan te houden. Ander pootgoed laten aanleveren is meestal onmogelijk gezien de grote tekorten. Overleg in dat geval met uw afnemer over het afgesloten contract. Als er niet geplant kan worden, moeten de gemaakte afspraken immers herbekeken worden. 
Hetzelfde geldt wanneer een ander ras geleverd werd dan voorzien in het contract. Overleg met uw afnemer of de tonnages en de vooropgestelde kwaliteitsnormen kunnen aangehouden worden.

Vorig Artikel Maak gebruik van ons perceelsgericht advies via de webapplicatie aardappelziekte
Volgend Artikel Hoevepootgoed telen: aanmelden vóór 31 mei 2024

Comments are only visible to subscribers.