Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Leerrijke proeven in kruiden afgelopen

Leerrijke proeven in kruiden afgelopen
Print

Ook dit jaar voerde PCG enkele gewasbeschermingsproeven uit in kruiden in openlucht. Zowel onkruidbestrijding in dragon als ziektebestrijding in basilicum kwamen aan bod. In beide proeven kwamen enkele veelbelovende proefmiddelen naar boven die zullen meegenomen worden in verder onderzoek.

Dit jaar werd ten eerste een screening uitgevoerd van verschillende herbiciden in de teelt van dragon. Er zijn maar weinig selectieve actieve stoffen erkend in de openluchtteelt van kruiden, namelijk enkel dimethenamid-P (bijv. Frontier Elite) en prosulfocarb (bijv. Defi). Deze zijn echter ook niet selectief voor dragon. Daarom is de sector naarstig op zoek naar alternatieven en het erkend krijgen van die alternatieven. Daarnaast zijn ook geen grassenmiddelen erkend in deze teelten. Verschillende herbiciden met een potentieel goede werking in dragon werden gescreend. Dragon werd uitgezaaid op 12/07/2023 en verschillende vooropkomstbehandelingen (op 12/07/2023 en 13/07/2023) en naopkomstbehandelingen (op 1/08/2023) werden uitgevoerd. Uit deze proef bleek dat enkele middelen sowieso niet selectief zijn in dragon en dat het erkende middel Frontier Elite dat ook niet is na een vooropkomstbehandeling. Enkele andere proefmiddelen lijken dan wel weer veelbelovend. Verder onderzoek is nodig om deze onkruidbestrijdingsmiddelen verder te evalueren qua selectiviteit en efficiëntie in de teelt van dragon. Onderstaande foto toont het onbehandelde object en het object behandeld met Frontier Elite 19 dagen na zaai.

 

Onderzoek herbiciden in dragon

Foto: Screening van verschillende herbiciden in dragon

 

Ten tweede werden verschillende fungiciden getest tegen valse meeldauw (Peronospora belbahrii) in basilicum. Hiervoor werd, in navolging van een screeningsproef vorig jaar, een proef aangelegd met verschillende fungicideschema’s. Ter referentie werd het volgende (erkende) schema uitgevoerd op basilicum die op 12/07/2023 was uitgezaaid: op 3 augustus werd 1,6 l/ha Infinito (fluopicolide + propamocarb) samen met 0,6 l/ha Revus gespoten. Vervolgens werd op 31 augustus 1,5 l/ha Proplant (propamocarb) en op 14 september nog eens 0,6 l/ha Revus gespoten. De andere schema’s startten met dezelfde behandeling van Inifnito + Revus, gevolgd door één of twee toepassingen van verschillende proefmiddelen. Dit jaar was er een enorme druk van valse meeldauw in basilicum. Zeker rond half september boomde de ziekte enorm. Het was al snel duidelijk dat het referentieschema zoals hierboven beschreven niet werkzaam genoeg was. Eigenlijk kon maar één actieve stof (aanwezig in twee geteste proefmiddelen) de valse meeldauw relatief goed onder controle houden tot het einde van de teelt. Onderstaande foto toont een bovenaanzicht van een deel van de proef op 25 september, toen de basilicum (eindelijk) oogstklaar was. De afscheiding tussen de werkzaamheid van de verschillende middelen is erg duidelijk.

 

Fungiciden getest tegen valse meeldauw (Peronospora belbahrii) in basilicum

Foto: Fungiciden getest tegen valse meeldauw (Peronospora belbahrii) in basilicum

 

Enkele andere (biologische) proefmiddelen kunnen misschien in jaren met een lagere druk van de ziekte wel een alternatief bieden en ingepast worden in de bestaande schema’s. Verder onderzoek hierrond is nodig. Samen met andere organisaties zoals bijvoorbeeld LAVA en de producerende firma’s wordt gekeken naar mogelijke erkenningsuitbreidingen binnen de kruidenteelten. De proefverslagen van beide proeven zullen binnenkort op deze website verschijnen.

 

Meer info

Ellen Dendauw

Vorig Artikel Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2023
Volgend Artikel Bio bemestingspraktijk borgt goede waterkwaliteit

Comments are only visible to subscribers.