Datum: Donderdag 27 maart, 15u-18u
Locatie: Viaverda, Karreweg 6, Kruisem.
Bataattelers in ons land kampen met grote reststromen, waarbij tot 40% van de knollen onverkoopbaar is door afwijkende grootte, vorm of beschadiging. Om deze afvalstromen te valoriseren, verenigen telers zich binnen de operationele groep VALOBAT. Dit project wordt gecoördineerd door Viaverda en AgroFoodNature HoGent. De reststromen bieden een groot potentieel voor de agrovoedingsindustrie, aangezien ze kwalitatief en voedzaam gelijkwaardig zijn aan verkoopbare knollen. VALOBAT brengt dit potentieel in kaart en zoekt actief naar voedingsbedrijven die innovatieve producten met lokale bataat willen ontwikkelen. Door duurzame samenwerkingsverbanden te stimuleren, wilen we voedselverspilling verminderen en de rendabiliteit van bataatteelt verbeteren.
Programma
- 15u00: Ontvangst
- 15u15: De teelt van bataat in Vlaanderen - Annelien Tack (Viaverda)
- 15u45: Marktverkenning: gebruik van bataat in voeding - Evelien Van Bavegem (AgroFoodNature HOGent)
- 16u15: Inspirerende voorbeelden:
- Verwerking van reststromen tot feed en food - Trotec, Veurne
- Soepen van geredde groenten - Solomon, Mechelen
- Innovatie in voedingsproducten en productieprocessen - Food Pilot, Melle
- Receptie met bataat proevertjes - feestzaal 't Molenhof
Deelname is gratis, maar gelieve in te schrijven via de knop 'Inschrijven'.
Meer info
Annelien Tack
Deze inspiratiesessie en netwerkmoment kadert in het project 'Valobat: Valorisatie van lokale reststromen bataat'.

Door deel te nemen aan dit evenement ga je akkoord dat er beeld/videomateriaal van jou genomen en verspreid kan worden voor communicatieve doeleinden door Viaverda en de partners van dit evenement. Klik hier voor onze volledige privacyverklaring.