Samen met de sector van substraatproducenten en onderzoekspartners Inagro, PCH, pcfruit en ILVO zal het PCS de komende vier jaar zijn schouders zetten onder het project ALTER-PEAT. Dit VLAIO LA-traject beoogt de valorisatie van duurzame, veenarme teeltsubstraten voor de champignonteelt, sierteelt en zachtfruitteelt (aardbei + houtig kleinfruit) en start op 1 november 2023.
De hoofddoelstelling van dit project is de transitie naar veenarme en duurzame teeltsubstraten, zonder een verlies aan productie en kwaliteit voor de teler, om zo te voldoen aan de vereisten van de klant. Hieronder verstaan we een lokaal, liefst hernieuwbaar alternatief of een alternatief afkomstig uit een nevenstroom met een lage milieu-impact, beschikbaar in grote volumes aan een betaalbare kostprijs. Naast het ontwikkelen van veenalternatieven willen we ook de bijkomende aanpassingen aan het teeltsysteem qua irrigatie en/of bemesting aanbieden, wat noodzakelijk zal zijn om eenzelfde kwaliteit en productie te kunnen waarborgen. Veenarme substraten hebben nu eenmaal enigszins andere fysicochemische eigenschappen dan veensubstraten, wat aanpassingen in de teeltstrategie noodzakelijk maakt.
Belangrijk is ook het verhogen van de rentabiliteit door een reductie van kost voor aanschaf van groeimedium te realiseren. De huidige energiecrisis heeft mede als gevolg dat alle grondstofprijzen sterk gestegen zijn, waaronder ook die van de substraten. Door te focussen op lokale/regionale reststromen, kunnen we transportkosten terugdringen. Het is de bedoeling dat dit project duidelijkheid schept rond de valorisatiemogelijkheden van tal van reststromen en biomassastromen als ingrediënt in een groeimedium. Reststromen waarvoor vandaag weinig of geen afzetmarkten bestaan kunnen zo een hogere waarde krijgen, wat ook aan de afleverzijde kosten kan drukken.