Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Onkruidbestrijding in pastinaak baart kopzorgen

Onkruidbestrijding in pastinaak baart kopzorgen
Print

Chemische gewasbescherming staat onder druk. Herbiciden verdwijnen de laatste jaren aan een snel tempo van de markt. Dit maakt dat een geslaagde onkruidbestrijding steeds moeilijker wordt. Ook in pastinaak is dit het geval. Zeker met de plotse schorsing van Defi is het zoeken naar oplossingen. Met de financiële steun van telersverenigingen Vegras en Ingro legde PCG daarom afgelopen jaar een onkruidproef aan in pastinaak.

De proef werd aangelegd op een proefveld te Kruisem, België, in 4 herhalingen als een gerandomiseerde blokkenproef. De plotoppervlakte was 22,5m² en de variëteit was Gladiator (Tozer Seeds). De proef werd gezaaid op 19 april 2023.

Uit de proef kunnen we een aantal zaken concluderen. 0,015 l/ha AZ500 (500 g/l isoxaben, SC) toepassen voor opkomst in combinatie met 1,5 l/ha Challenge (600 g/l aclonifen, SC) en 1,5 l/ha Stomp Aqua (455 g/l pendimethalin, SC) kan een verminderde opkomst veroorzaken. Vooral bij zeer vochtige omstandigheden is het risico groot. De toepassing van AZ500 na opkomst is veilig in pastinaak. 1,5 l/ha Goltix (700 g/l metamitron, SC) toepassen voor opkomst heeft geen effect op de kieming en is veilig in pastinaak. Toki (500 g/kg flumioxazine, WP) toepassen in kiemlob aan een dosering van 0,015 kg/ha is niet veilig en resulteert in grote percentages uitval van pastinaak.

Ook na-opkomst is het één en ander mogelijk in pastinaak. Na twee toepassingen van Corzal SC (160 g/l fenmedifam, SC), eerst 0,5 dan 1 l/ha, is nog steeds geen schade te zien op pastinaak. Ook twee toepassingen van PM22/006 aan een dosering van 0,5 l/ha is veilig vanaf 1ste blad. De combinatie van 0,25 kg/ha PM18/001 en 0,5 l/ha Stomp Aqua is veilig in pastinaak. Dit veroorzaakt wat verkleuring op de planten maar groeit eruit na verloop van tijd. De combinatie van 0,25 kg/ha PM18/001 en 0,2 l/ha Challenge of 0,3 l/ha Challenge is minder veilig in pastinaak. Veel planten zullen verkleuren en op een deel van de planten zal verbranding plaatsvinden. De remming die hiermee gepaard gaat, blijft nog enkele weken zichtbaar. Of dit opbrengstreductie veroorzaakt is niet af te leiden uit deze proef.

Op vlak van efficiëntie kunnen we geen conclusie trekken. Alle objecten geven voldoende bescherming tegen onkruidontwikkeling bij een lage druk.

 

Meer info

Jonas Bodyn

Vorig Artikel Bataat rassenonderzoek 2023
Volgend Artikel Groeiend areaal snakt naar rasseninformatie

Comments are only visible to subscribers.