Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Stijging van het aardappelareaal?

Stijging van het aardappelareaal?
Print

Begin april lieten 124 Vlaamse aardappeltelers in onze enquête weten welk aardappelareaal en welke rassen zij het komende seizoen willen telen. 

Over het areaal dat telers zullen uitplanten, bestaat nog veel onzekerheid. Voor het beoogde areaal is de levering van pootgoed immers niet altijd verzekerd. De schattingen met betrekking tot het areaal 2024 moeten daarom met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden. Ook de rassen lijken tot op het moment van de pootgoedlevering nog te wijzigen. Zolang het pootgoed niet geleverd wordt, sluiten telers terecht geen contracten af. 

Toch kunnen we met de huidige gegevens een eerste voorzichtige schatting maken van het aardappelareaal 2024. Het totaal areaal consumptieaardappelen in Vlaanderen zou volgens de enquête stijgen met 5% (bijna 3.000 ha). Dit brengt het areaal in Vlaanderen op ruim 58.000 ha. 
Opvallend is dat de stijging nauwelijks op te merken is in West-Vlaanderen. 
Op 1 april was nauwelijks iets geplant; ook niet bij de vroege rassen. 
 

(Half)vroege rassen

Binnen de enquête lijkt het areaal vroege rassen met 7% te stijgen. Dit zou een toename betekenen van ongeveer 450 ha. Amora zou het belangrijkste vroege ras  blijven (40%), al lijkt dit areaal voor het tweede jaar op rij te dalen. Het areaal van Sinora is al enkele jaren in stijgende lijn en is ondertussen goed voor 35% van het areaal vroege rassen. Op enige afstand volgen Première, Frieslander en Anosta (5 à 10%). 
 

Halflate friet

Bij de halflate frietrassen is Felsina nog altijd met ruime voorsprong het meest geteelde ras. Andere halfvroege rassen in de enquête zijn: Bellini, Alegria, Artemis, … Vooral Bellini lijkt een sterke stijger te worden.
 

Late friet

Het areaal van de late aardappelen voor de frietindustrie zou volgens onze peiling stijgen met 5%.
Het areaal Fontane lijkt dit jaar gelijk te blijven binnen de enquête (o.a. door tekort aan pootgoed). Toch blijft dit ras veruit de grootste onder de late aardappelen en zou dit jaar weer een aandeel van 63% innemen.  In onze enquête bedraagt de gemiddelde oppervlakte Fontane ongeveer 30 ha per teler. De meeste contracten liggen rond 30 à 35 ton/ha. 

Andere rassen die 3 à 7% van het areaal innemen zijn (in dalende volgorde): Markies, Bintje, Innovator, Donata en Challenger. Donata is dit jaar een sterke stijger en ook het areaal van Bintje lijkt lichtjes toe te nemen. Innovator en Challenger zouden grote dalers zijn. Het areaal van Markies lijkt ongeveer gelijk te blijven. 

Alle andere rassen in de enquête nemen minder dan 3% in en worden door een beperkt aantal telers in het teeltplan opgenomen: Agria, Palace, Diamant, Edison, Lady Anna, Jelly, … 
 

Chips

De weinige telers uit de enquête die chipsrassen in hun teeltplan opnemen, hebben de intentie om heel wat meer uit te planten dit jaar. De rassen die binnen onze enquête geteeld worden zijn vooral SH C 909, Brooke, Opal en VR 808. 
 

Tafelaardappelen

Aangezien de versmarkt een beperkt segment is in Vlaanderen, kan er geen betrouwbare inschatting gemaakt worden van een mogelijke daling of stijging van dit areaal. In onze enquête worden o.a. Charlotte, Annabelle, Jelly, Gala en Inova vermeld voor de versmarkt / thuisverkoop.
 

Wallonië

Volgens de eerste cijfers zou in Wallonië het totale areaal eveneens stijgen met bijna 7%. Daar zou Fontane nog steeds verder uitbreiden en 57% van het totale consumptieareaal innemen. Andere belangrijke rassen blijven daar Markies, Innovator en Challenger die alle drie een kleiner areaal zouden hebben dit jaar. Bintje, Daisy en Agria lijken dan weer grotere stijgers.

 

Programma Landbouwcentrum Aardappelen 2023

Comments are only visible to subscribers.