Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Nog niet de helft geplant

Nog niet de helft geplant
Print

21/05/2024. Bij gebrek aan stabiele weersomstandigheden kan het planten van aardappelen voorlopig niet verder gezet worden. Op basis van de bevraging op onze Viaverda website en onze Viaverda Facebook was op 21 mei 2024 in Vlaanderen nog niet de helft van het areaal uitgeplant.

Sinds begin mei viel er volgens onze eigen metingen in 50 weerstations gemiddeld 79 mm neerslag in Vlaanderen. De waarden liggen tussen 20 mm (aan de kust) en 142 mm (St-Truiden).

 

Neerslag van 1 tot 20 mei 2024 (Bron: Viaverda/Mety)

 
46% is uitgeplant

Viaverda was geïnteresseerd hoeveel aardappelen er met dit wisselvallige weer al konden worden uitgeplant en stelde de bevraging open voor aan alle aardappeltelers in Vlaanderen. Uit onze peiling is gebleken dat op 21 mei 2024 46% van het voorziene Vlaamse aardappelareaal was uitgeplant. Dit is iets meer dan onze schatting van vorige week dinsdag (40%). In Limburg lijken de werkzaamheden het meest gevorderd. Daar werd al 58% uitgeplant. Antwerpen volgt Limburg op de voet met 51%. Volgens onze peiling werd er in Oost-Vlaanderen al 46% uitgeplant. In West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant kon men tot nu toe het minste uitplanten. In West-Vlaanderen is volgens de peiling 38% van het geschatte aardappelareaal uitgeplant en in Vlaams-Brabant kon men nog maar 36% uitplanten.

 

 
Klik hier voor de resultaten van de peiling (afgesloten)!
 

 

Pootgoedkwaliteit achteruit

Hoe langer de plantwerkzaamheden uitgesteld worden, hoe moeilijker het wordt om het reeds geleverde pootgoed in goede conditie te houden. In de meest extreme gevallen gaat het om vroege rassen die al sinds maart op de boerderij liggen. Omdat ze vaak gesneden zijn, schiet er van de initiële kwaliteit niet veel meer over. De halve knollen zijn uitgedroogd of vertonen rot op het snijvlak.

Ook later geleverde rassen hebben moeite om na snijden gezond te blijven. Vooral het omstorten (om kieming te remmen) zorgt voor versmering van aanwezige bacteriën. Op die manier worden ook gezonde knollen geïnfecteerd. Het is aangewezen om de poters zo luchtig mogelijk open te leggen. Nattigheid moet kunnen opdrogen! Neem vóór het planten foto’s van het pootgoed om later eventuele discussies te kunnen staven. Noteer waar welk pootgoed geplant werd. Zit er té veel rot in de partij, plant ze in dat geval niet uit.

 

Pootgoed geleverd half maart 2024

Vorig Artikel Hoevepootgoed telen: aanmelden vóór 31 mei 2024
Volgend Artikel Plaagwaarnemingen in biologische groenteteelt in tunnel

Comments are only visible to subscribers.