Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Valse meeldauw maar geen spint in bio tunnelteelt komkommer

Valse meeldauw maar geen spint in bio tunnelteelt komkommer
Print

Om antwoorden te vinden op een aantal teelttechnische vragen rond komkommerteelt in tunnel, werd een koepel opgeplant met komkommers. Binnen deze proef willen we nagaan of geënte planten in tunnel een meerwaarde kunnen vormen en evalueren we verschillende technieken om spint onder controle te houden. Tot op heden is er echter nog geen spint in de teelt waargenomen. Op dit moment lijkt valse meeldauw in onze koepel de bovenhand genomen te hebben.

De natte zomer heeft bij veel telers gezorgd voor de uitbraak van valse meeldauw in komkommer. De ziekte wordt veroorzaakt door Pseudoperonospora cubensis, een oömyceet. Ze komt tot uiting als gele vlekken op het blad, die typisch door de bladnerven begrensd worden. Na verloop van tijd drogen de vlekken uit en worden ze bruin. Aan de onderzijde vertonen de vlekken wit pluis, dat later grijs verkleurt.

Het klimaat heeft een groot effect op de ziekte. Voor kieming en infectie hebben de sporen namelijk een dunne waterfilm nodig (bv. een laagje condens). Warm weer in combinatie met hoge luchtvochtigheid, zoals momenteel het geval is, werkt erg stimulerend. Onder die omstandigheden kan een aantasting snel uitbreiden en uiteindelijk zorgen voor vergeling van de bladeren en ontbladering van de plant. Net zoals voor andere oömyceten, zoals Phytophthora infestans die de tomatenplaag veroorzaakt, is het dus belangrijk om op te letten met een vochtig microklimaat in de teelt. Om aantasting door valse meeldauw te voorkomen, is het belangrijk om in te zetten op een droog klimaat en condensatie op het gewas te vermijden. En laat het net in dat warm en droog klimaat zijn, dat spint zich in zijn element voelt en zich razendsnel kan uitbreiden.

 

Valse meeldauw in komkommer (beginnende aantasting)
   
Valse meeldauw in komkommer (zware aantasting)
Valse meeldauw in komkommer (beginnende aantasting)   Valse meeldauw in komkommer (zware aantasting)
     
Valse meeldauw in komkommer (aantasting onderzijde - bovenzijde van het blad)
   
Valse meeldauw in komkommer (aantasting onderzijde - bovenzijde van het blad)    

 

Meer info

Lisa Heyman

 

Samenwerking

Dit onderzoek kadert binnen het project “Optimalisatie komkommerteelt in tunnel”, gefinancierd door CCBT

Vorig Artikel Demonstratieproject KNS 2.0 – blog 1
Volgend Artikel Praktijkpercelen Challenger - 28 augustus

Comments are only visible to subscribers.