Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Nog volop bataat aan het planten

Nog volop bataat aan het planten
Print

Actueel bataat

Terwijl het gros van de telers andere jaren de eerste week van juni de laatste bataat plantjes de grond in duwt, moeten we vaststellen dat de meeste telers dit jaar duidelijk achterstand opgelopen hebben. Door het natte weer konden er op heel wat percelen lange tijd geen bewerkingen uitgevoerd worden en geen ruggen getrokken worden.

Het grootste deel van het areaal zal dit jaar in juni aangeplant zijn, terwijl het zwaartepunt van de plantperiode andere jaren eerder eind mei viel. Het bewolkte, gematigde weer en de neerslag na plant zorgt er dan wel weer voor dat de planten vlot weggroeien. Op het proefcentrum zagen we dat nagenoeg alle planten bovengronds groen zijn gebleven en meteen zijn doorgegroeid bij de proeven geplant op 24 mei. Bij felle, zonnige omstandigheden daarentegen zien we andere jaren dikwijls dat bovengronds alles afsterft en nieuw blad moet gevormd worden.

Ook vorig jaar liep het planten wat vertraging op door het natte voorjaar. Echter, na plant konden we rekenen op groeizame omstandigheden die de beperkte achterstand vlug goedmaakten. Echter, dit jaar blijven de warme temperaturen, die het gewas toch wel nodig heeft voor een goede bovengrondse en ondergrondse ontwikkeling, voorlopig uit. De voorbije 14 dagen hadden we in Kruisem verschillende nachten met minimumtemperaturen rond de 7 à 8 °C. Gedurende die periode was de gemiddelde dagtemperatuur net geen 15°C en was de maximumtemperatuur gemiddeld 19,4 °C. In die zelfde periode in 2023 hadden we een gemiddelde dagtemperatuur van 17,3 °C en maximumtemperaturen van gemiddeld 24 graden.

De moeizame start en het mogelijk beperktere aantal groeidagen tot de oogst zal hoogstwaarschijnlijk zijn invloed hebben op de te verwachten opbrengst dit jaar. Vanaf half augustus zullen tussentijdse oogstbeurten uitgevoerd worden zowel bij Viaverda in Kruisem als op verschillende praktijkpercelen en dit voor verschillende rassen. Zo zullen we voor het tweede seizoen op rij de groeicurves voor de verschillende rassen opstellen en op regelmatige basis publiceren op de website.

 

Meer info

Annelien Tack

 

Dit onderzoek kadert in het VLAIO LA-project 'Maxbat: Maximaliseren van de productuniformiteit en -kwaliteit in de teelt en bewaring van bataat'.

Comments are only visible to subscribers.