Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Aandacht voor bodem en roestbestrijding in prei

Aandacht voor bodem en roestbestrijding in prei
Print

Actueel prei

Door de aanhoudende neerslag was de opkweek van het plantmateriaal dit seizoen lastig. Door die lastige opkweek zijn er ook minder planten beschikbaar dan verwacht. De huidige prijzen zijn historisch hoog. De oogst van openlucht prei is gestart maar is dikwijls nog niet op gewicht. Van zodra mogelijk zullen velen snel starten met de oogst.

 
Veel roest, geen trips

Er wordt op heel wat percelen al roest waargenomen, ook op het zaaibed, wat zeer vroeg is. In perioden met dergelijke ziektedruk is het aangewezen preventief te bestrijden en de intervallen tussen de bespuitingen eerder kort te houden want curatief bestrijden is moeilijk. Door het aanhoudend natte weer is er ook weinig waslaag aanwezig. Dit zal in de huidige omstandigheden snel veranderen. Soms zijn telers ongerust voor de komst van papiervlekkenziekte maar in zomeromstandigheden is de kans klein dat deze ziekte de kop zal opsteken en indien ze toch komt, zal ze snel uitgroeien.

Trips is door de regelmatige regenval geen probleem. Indien nog niet gebeurt, lijkt het aangewezen deze week te starten met tripsbestrijding, zeker in prei voor afzet op de versmarkt. De tolerantie ligt daar laag, dus behandelen is aangewezen om verrassingen te vermijden, zeker in het geval er een droge periode aankomt.

Vanwege mogelijk beperktere wortelontwikkeling is op sommige percelen met grotere prei al wat mangaangebrek vastgesteld. Tijdig een bespuiting uitvoeren met bladmeststoffen die voldoende mangaan bijbrengen, kan de uitbreiding hiervan tegengaan. Het duurt wel even, vooraleer dit is uitgegroeid.

 
Aandacht voor bodem

Deze week wordt warm en drogend weer voorspeld. Veel prei is geplant op een iets te natte bodem. De inworteling van de prei verloopt vaak niet goed en we komen regelmatig blauwe grond tegen. Prei houdt helemaal niet van een harde bodem. Als de bodem voldoende is opgedroogd, is het nu het moment om een grondbewerking tussen de rijen uit te voeren. Dit kan met een piek of smalle schoffel. Zo breng je zuurstof in de grond waardoor de wortelontwikkeling dieper in de bodem mogelijk wordt wat uiteindelijk de groei zal bevorderen. Indien een ziektebestrijding moet gebeuren, wordt deze best uitgevoerd na deze grondbewerking. Mogelijke bladbeschadigingen kunnen ingangspoorten voor ziektes zijn.

 
Aandachtspunten bij en na het planten

Gebruik bij geponste prei voldoende aangietwater, minstens 15000 à 18000 liter per hectare. Gaten die geponst werden in iets te natte omstandigheden vragen meestal om meer water omwille van de grotere kans op verslijming van de grond in de ponsgaten waardoor er bij het aangieten onvoldoende grond op de wortels terecht komt.

 
Sommige percelen nu al nood aan beregening

Het klinkt raar maar er zal op sommige percelen sneller dan verwacht moeten gestart worden met beregenen. Vooral op zandbodems zullen zomerprei en zaaibedden met prei snel water nodig hebben. Door de aanhoudende neerslag is er een zeer oppervlakkige wortelvorming en in dagen met veel verdamping kunnen de wortels soms onvoldoende vocht ophalen. Beregenen met een beperkte hoeveelheid water (10 l/m²) is dan aangewezen.

 
Meer info

Luc De Reycke

Vorig Artikel Verfijning van de irrigatiestrategie in bataat
Volgend Artikel Terugblik proefveldbezoek bio groenten onder bescherming

Comments are only visible to subscribers.