Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Leeft er Bemisia in uw kasteelt?

Leeft er Bemisia in uw kasteelt?
Print

Witte vliegen zijn een belangrijke plaag op kasgewassen en kunnen tot grote opbrengstverliezen leiden. In vruchtgroenten in België gaat het dan met name over kas- en tabakswittevlieg. De kaswittevlieg, Trialeurodes vaporariorum, is wijdverspreid en welgekend in België. De tabakswittevlieg, Bemisia tabaci, is een opkomende plaag die veel minder bekend is.

 

Hou deze zomer zeker een oog op het gewas en de vangplaten

Monitoring voor Bemisia is een absolute must, want tijdig herkennen van haarden en biologie bijzetten is de boodschap! Omdat Bemisia op het eerste gezicht lijkt op de kaswittevlieg, kan de besmetting onbewust aanwezig zijn. Goede scouting is van belang om voldoende snel in te kunnen grijpen, want bij hoge temperaturen kan Bemisia zich razendsnel vermeerderen. Bestrijding met gewasbeschermingsmiddelen is niet eenvoudig. Het vraagt een efficiënte spuittechniek om hem direct te raken omdat hij verspreid over de plant voorkomt, vooral aan de onderkant van het blad. Bovendien ontwikkelt Bemisia heel snel resistentie tegen de beschikbare middelen. Daarom zijn biologische bestrijders de beste manier om Bemisia te bestrijden.

 

Neem deel aan de zoektocht naar Bemisia

Momenteel is er nog maar weinig gekend over de verspreiding van tabakswittevlieg in België, wat het moeilijk maakt om in te schatten hoe belangrijk deze plaag is voor onze teelten. We willen een beeld krijgen van de aanwezigheid van Bemisia in België. Net als vorig jaar, zullen we deze zomer en dit najaar opnieuw op zoek gaan naar Bemisia in Belgische kassen.

Wij zijn over heel België op zoek naar telers van vruchtgroenten bij wie we enkele vangplaten op mogen hangen. Na een tweetal weken komen we deze vangplaten terug ophalen en kijken we of we Bemisia hebben gevangen. Zo weet u ineens of er Bemisia leeft in uw planten!

U mag zeker ook contact opnemen wanneer u witte vlieg aantreft in uw vruchtgroenteteelt, of denkt Bemisia gespot te hebben. Wij komen graag langs met enkele vangplaten om een aantal exemplaren weg te vangen. Daarmee kunnen we onderzoeken om welk type witte vlieg het gaat.

 

Meer info

Interesse om een steentje bij te dragen aan dit onderzoek of op zoek naar meer info? Neem contact op met Lisa Heyman (lisa.heyman[at]viaverda.be)

 

Dit onderzoek kadert in het project "Risico-analyse van door wittevlieg overgedragen virussen voor Belgische gewassen"

Comments are only visible to subscribers.