Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Onderwatergewicht varieert sterk

Onderwatergewicht varieert sterk
Print

Met nog 1 week in september op de kalender, verandert het aardappellandschap nu snel. Er wordt aan een hoog tempo geloofdood. Alleen de aardappelen die in juni werden geplant krijgen nog enkele dagen respijt. Het lijkt erop dat de Vlaamse aardappeltelers zich niet al te ver wil riskeren met de oogst.
De loofdoding verloopt doorgaans vlot. De loofmassa was al van nature (of van alternaria) sterk gereduceerd, waardoor het mogelijk moet zijn om met één loofdodingsbeurt het gewas dood te krijgen. 

Recent nog MH

De iets groenere percelen moeten vaak noodgedwongen nog wat blijven staan. Vorige week werden er nog MH-behandelingen uitgevoerd. Maleïnehydrazide heeft 2 weken nodig om in voldoende concentratie bij de knollen te geraken. Loofdoding moet dus nog even worden uitgesteld. 

Fontane 367 g/5kg

Ook het onderwatergewicht kan een reden zijn om nog niet te loofdoden. Van de 61 stalen Fontane die in de loop van vorige week ter analyse werden binnen gebracht, waren er 24 stalen die de ondergrens van 360 g/5kg nog niet haalden (tussen 300 en 359). Dit kan het gevolg zijn van jeugdigheid. Meer groeidagen (liefst met zon) zijn nodig voor de zetmeelopbouw en een beter droge stof gehalte. 

Slappe frietjes

Partijen met een onderwatergewicht van minder dan 360 g/5kg en al zeker de partijen met minder dan 340 g/5kg vormen een probleem voor de productie van friet. Lage onderwatergewichten wijzen op een te hoog aandeel water in verhouding tot droge stof (vooral zetmeel) in de knol. Te veel water leidt tot een inefficiënt bakproces (water in het frituurvet, temperatuurdaling) en tot slappe frieten. Een zekere mate van zetmeel moet aanwezig zijn voor een smakelijke en krokante friet. 60% van de Fontane stalen die vorige week werden binnen gebracht voor analyse haalde de ondergrens van 360 g/5kg wel (spreiding van 360 tot 425 g/5kg).
De 6 stalen Bintje haalden gemiddeld 369 g/5kg en 3 stalen Markies zaten op 394 g/5kg.

Minder bekende rassen

Voor de minder bekende rassen die dit jaar zou het wel eens moeilijk kunnen worden om aan de ondergrens voor friet te geraken. Twee stalen Spunta haalden gemiddeld 312 g/5kg en ook andere rassen die niet bekend staan om hun schitterende frieteigenschappen, kunnen laag blijven in owg. Bespreek - vooraleer te loofdoden - met uw afnemer wat de bestemming en/of de plannen voor aflevering zijn. Nog even laten doorgroeien en groen rooien? Of loofdoden?
 

Vorig Artikel Bodeminsecten: Herkenning, schade en monitoring
Volgend Artikel Aardappelcystenaaltjes: opnieuw een toenemend probleem?

Comments are only visible to subscribers.