Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

SierTech: nieuwe technologieën en AI voor optimaal gewasmanagement in de sierteelt

SierTech: nieuwe technologieën en AI voor optimaal gewasmanagement in de sierteelt
Contactpersoon: Hanne Denaeghel

+32 (0)9 353 94 93

hanne.denaeghel@viaverda.be
Projectpartners: ILVO, UGent, Viaverda
Financiering: Agentschap Innoveren & Ondernemen (LA-traject)
Projectperiode: 1/10/2024 - 30/09/2028
Print

In het nieuwe VLAIO-project SierTech zullen slimme tools worden ingezet voor gewasmanagement in de sierteelt. Dit project mikt op meer geautomatiseerde gewasmonitoringsmethoden in de Vlaamse sierteeltsector, via de meest geschikte camera's, drones en AI (artificiële intelligentie) applicaties.

De Vlaamse sierteeltsector is hoogproductief, maar opereert in een sterk concurrentiële markt. Siertelers moeten voortdurend de juiste managementbeslissingen proberen te nemen gedurende de teelt: groei en ontwikkeling van de plant, aanwezigheid van stress, ziekten en plagen, effectiviteit van plaagbehandelingen, kwaliteit en finaal ook de beschikbaarheid van planten voor verkoop. Al die opvolging gebeurt nu op basis van de expertise/ervaring van één of een beperkt aantal personen in het bedrijf. De continue trend naar schaalvergroting, de diversiteit van teelten binnen één bedrijf en het niet voldoende beschikbaar zijn van personeel met de nodige expertise maken het uitdagender om binnen een bedrijf alle plantpartijen van nabij op te volgen.

Het doel van SierTech is dus om gewasmonitoringsmethoden te ontwikkelen, gebaseerd op de slimme automatische interpretatie van een variatie aan camerabeelden, en dit zowel voor teelten onder glas als in open lucht. Het project is een samenwerking tussen Viaverda, UGent en ILVO, met steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen.

Comments are only visible to subscribers.