Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Ventileer vanaf de eerste nacht

Ventileer vanaf de eerste nacht
Print

Ook al komen de aardappelen relatief droog en gezond binnen, het kan geen kwaad om het aanhangend vocht zo snel mogelijk af te voeren.

Zolang de loods niet vol ligt, kan er ‘s nachts intern geventileerd worden met de poort open. Zorg dat de producttemperatuur daarbij tussen de 12 en de 15°C blijft voor een goede wondheling. De meeste partijen zitten momenteel rond 12°C, maar misschien ook lager indien er gerooid werd tijdens koele ochtenden. Het kan dus geen kwaad dat de temperatuur een beetje oploopt. Zorg er evenwel voor dat de aardappelen niet natter worden door met verkeerde lucht te ventileren!

Buitenlucht die kouder is dan de aardappelen is drogend en vormt dus geen probleem voor zoverre de aardappeltemperatuur hierdoor niet te hard daalt. Is dit het geval, maak dan gebruik van een warme luchtkanon om de ruimte en de aardappelen een beetje op te warmen. Stel de thermostaat in op 2 graden hoger dan de aardappeltemperatuur.

Ventileren met warmere, vochtige buitenlucht kan alleen als de relatieve vochtigheid van die buitenlucht voldoende laag is. Raadpleeg hiertoe het Mollierdiagram 

 

 

De eerste 3 weken na de oogst mag de temperatuur tussen 12 en 15°C blijven voor een goede wondheling

Vorig Artikel Vlotte oogst, opgepast voor stootblauw
Volgend Artikel Opbrengst Fontane 10% lager dan normaal

Comments are only visible to subscribers.