Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Winterzaaiuien goed aan de groei

Winterzaaiuien goed aan de groei
Print

Actueel uien

Binnen de operationele groep DIPA: Diversificatie binnen de primeurteelt van Pastinaak en Ajuin in Vlaanderen wordt onder andere onderzocht hoe primeur uientelers kwalitatief vroeg op de markt kunnen komen. Winterplantui is alom bekend maar is kwalitatief onvoldoende waardoor de afzet vaak moeilijk loopt. Het alternatief om winterzaaiui te telen (met eventueel nieuwe genetica) krijgt (opnieuw) meer en meer interesse. Daarom wordt winterzaaiui in een nieuwe proef vergeleken met winterplantui, voorjaarsplantui en uitgeplante trayplantjes. We zullen kijken welk alternatief kwalitatief (vorm, hardheid, …) het best vroeg op de markt kan komen in komend groeiseizoen.

 

Hiervoor werd/wordt volgende proefopstelling aangelegd na een teelt van zomertarwe:

Aangezien zaaitijdstip een heel belangrijke factor is, werd hier aandacht aan besteed. De vuistregel was vroeger ‘zaai in augustus’, maar de laatste jaren kennen we warme herfsten en lange voorjaren. Deze vragen om een latere zaai. Het is belangrijk dat de uien ‘maar’ met 3-4 pijpjes de winter in gaan. Anders is er een hoger risico op schot (bij koude op 5 pijpjes). Bij een te late zaai is er natuurlijk een lagere potentiële opbrengst. We zullen dit in juni kunnen evalueren.

Daarnaast werd door de operationele groep gevraagd om ook de teelt op ruggen, die (zeker in Nederland) in voorjaarszaaiuien meer en meer wordt toegepast, te evalueren. De (afgevlakte aardappel)ruggen werden twee weken voor zaai getrokken. De bedoeling was om het aantal gezaaide eenheden per ha op ruggen en in de vlakveldse objecten gelijk te houden op 4,74 E/ha. Maar door de werking van de manuele zaaimachine werden de vlakveldse objecten uiteindelijk jammer genoeg maar aan 3,56 E/ha gezaaid.

 

Ondertussen hebben we al enkele tellingen uitgevoerd om het opkomstpercentage van de zaaiuien te bepalen. De resultaten worden in onderstaande tabel weergegeven:

 

Het is duidelijk dat de (iets minder diep gezaaide) uien op de ruggen allemaal zijn opgekomen en er supergoed bijstaan (op dit moment in 2e pijpje). Het opkomstpercentage van de vlakvelds gezaaide uien ligt niet hoog genoeg. Samen met het lage aantal gezaaide E/ha, bekomen we een gemiddelde standdichtheid van 48,9 pl/m². Zeker met de winter voor de boeg staan deze te dun. Tussen 30 september en 16 oktober hebben we met onze onkruidbestrijding ook al enkele uitjes weggespoten.

De winterplantuien tenslotte zijn op 25/10/2024 geplant aan 1900 kg/ha met een plantertje van een teler uit de operationele groep, waarvoor dank! We blijven aandacht hebben voor de onkruidbestrijding en de verzorging van de teelt doorheen de winter. Na de winter zullen we opnieuw een telling en beoordeling uitvoeren om te kijken hoeveel plantjes de winter hebben overleefd en eventueel in schot gaan. We houden jullie op de hoogte!

 

Meer info

Ellen Dendauw - 09 331 60 92

 

Dit onderzoek kadert in het demonstratieproject DIPA: Diversificatie binnen de primeurteelt van Pastinaak en Ajuin in Vlaanderen.

Vorig Artikel EVERGREEN: veerkrachtig gevelgroen door aangepaste monitoring
Volgend Artikel Jaarprogramma Duurzaamheid Sierteelt

Comments are only visible to subscribers.

Ook interessant...