Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Terugblik proefveldbezoek gember en kurkuma

Terugblik proefveldbezoek gember en kurkuma
Print

Op 5 november 2024 vond het proefveldbezoek gember en kurkuma plaats bij Viaverda. Tijdens dit proefveldbezoek werden de lopende proeven van gember en kurkuma voorgesteld aan de aanwezigen. In het kader van het VLAIO LA-traject ‘Uitbouw van de teelt van gember in Vlaanderen’ namen we dit jaar de irrigatie in een onverwarmde tunnelteelt onder de loep. Daarnaast bekijken we ook de mogelijkheden van een meer jaarronde teelt van gember in hydroponics. In het kader van het innovatief project in de land- en tuinbouwsector van de Provincie Oost-Vlaanderen ‘Introductie van kurkuma in de markt’ ligt een demoproef met verschillende kurkumarassen aan.

Leidt hydroteelt van gember tot een meer gespreid aanbod?

Na een succesvolle verkennende proef van gember in hydroponics in 2022, wordt dit jaar bekeken of we met een hydroteelt de beschikbare periode van lokale verse gember kunnen verlengen. In de proef van 2022 hadden we gezien dat de gember in hydroponics sneller groeit dan in de grond en na een teeltperiode van 4 maanden al dezelfde opbrengst per plant bereikt als in de grond na 7 maanden teelt. We hebben in maart, mei en juli geplant en oogsten in juni, augustus, oktober en december. Daardoor oogsten we na een teeltduur van 3, 5, 7 en 9 maanden.  Bij oogst bleek dat de goede resultaten van 2022 niet herhaald werden en dat de planten pas bij een groeiperiode van 7 maanden een voldoende hoge opbrengst behaalden. Na de oogst in december zullen we een volledige balans kunnen opmaken en achterhalen wat de oorzaak kan zijn. Wat wel duidelijk te zien was in deze proef, is de (te) sterke groei van het loof in vergelijking met de grondteelt. In toekomstige proeven zal getracht worden dit bij te sturen.

Gemberirrigatie onder de loep

Eén van de doelstellingen binnen het VLAIO LA-traject is het optimaliseren van de inputs. Dit jaar wordt bekeken of we de irrigatie kunnen optimaliseren. Daarbij wordt naar 2 zaken gekeken: enerzijds de irrigatiehoeveelheid of de -gift en anderzijds de irrigatiemethode. Zo werden 3 verschillende irrigatiegiften vergeleken. Om de proef praktisch haalbaar te maken, werd gespeeld met het aantal druppelslangen (1, 2 of 3). Tijdens de teelt werd duidelijk dat de planten met de grootste watergift het best groeiden. Ook bij de eerste oogstmomenten was een evolutie te zien in opbrengst naargelang er meer water gegeven wordt. Latere oogstmomenten moeten dit nog bevestigen.

Daarnaast zou ook de methode van irrigeren een invloed kunnen hebben op de groei en opbrengst. Hierbij vergeleken we druppelirrigatie (t-tape) met bovenberegening en de combinatie van de 2. Er werd gestreefd naar een gelijke watergift tussen de objecten. Het object met druppelirrigatie leek tijdens de teelt licht achter te blijven in groei. De planten werden vooral minder hoog in vergelijking met de andere objecten. Op zich zegt dit niet zo heel veel over de opbrengst van de rhizomen bij oogst. Toch lag de opbrengst tijdens de eerste oogstmomenten in dit object lager dan bij de andere objecten: per plant was de gemiddelde opbrengst 1145g bij de druppeldarmen en 1497g en 1304g voor respectievelijk de bovenberegening en de combinatie. Opnieuw moeten de latere oogstmomenten uitsluitsel bieden.

Kurkuma kent lastig jaar

Naast gember, onderzoeken we ook het potentieel van kurkuma. Gember en kurkuma maken deel uit van dezelfde plantenfamilie en kunnen dan ook samen in de tunnel geteeld worden. Bij kurkuma testen we opnieuw verschillende rassen. Door verschillende rassen over de jaren heen te telen, kunnen we identificeren wat het beste ras voor een teelt in Vlaanderen zou zijn. Vorig jaar behaalden de 3 rassen een goede opbrengst (tot 836 g/plant) en stak het ras ‘PCG’ er bovenuit. Dit jaar verliep de teelt echter moeizamer en ligt de opbrengst ook heel wat lager. Verschillen tussen de verschillende rassen waren bij de eerste oogsten nog niet te zien.

Als afsluiter kon er nog geproefd worden van versgeperst gembersap van eigen oogst!

De voorlopige resultaten van de proeven die aan bod kwamen op het proefveldbezoek kan je vinden in de bezoekersgids van het proefveldbezoek. Neem zeker een kijkje!

 

Meer info

Jeroen Van Mullem

 

Dit onderzoek kadert in het provincieproject 'Introductie van kurkuma in de markt' en het VLAIO LA-project 'Uitbouw van de teelt van gember in Vlaanderen'.

 

   

 

 

 

 

Comments are only visible to subscribers.