Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Terugblik op de studienamiddag Koolteelt 2.0

Terugblik op de studienamiddag Koolteelt 2.0
Print

Op donderdag 23 januari verzamelden een 80-tal geïnteresseerden voor de studienamiddag oolteelt 2.0 in de REO Veiling in Roeselare. Tijdens de namiddag werden de resultaten gebracht uit de projecten SUSCABFLY, CABAN en BREVAL. Deze projecten onderzoeken duurzame maatregelen om plagen in koolteelt te beheersen.

 

SUSCABFLY

We gingen van start met een overzicht van de projectresultaten van SUSCABFLY, dat recent is afgelopen. Daarbij werd ingegaan op maatregelen om koolvlieg in de kolenteelt te beheersen door het stimuleren van natuurlijke vijanden, mechanische technieken zoals afdekking of wegblazen en de toepassing van producten zoals Frass of nematoden om bescherming te bieden in het veld.

"Met deze laatste techniek(en) hebben we met Viaverda de voorbije jaren interessante resultaten verkregen", aldus Viaverda-onderzoeker Ellen Dendauw. Van de verschillende technieken werden ook de economische meerwaarde berekend. Deze resultaten zijn te vinden in de presentatie of in de gebruikersfiches per techniek. Daarnaast werd ook een managementsamenvatting opgemaakt, die de resultaten en bevindingen bundelt.

Hieronder vind je heel wat interessante fiches (klik op de linken hieronder) over het project Suscablfy. Het volledige dossier vind je hier.

Koolvlieg

Managementsamenvatting

Intercropping

Mechanisch verwijderen

Netten

Uitzetten van natuurlijke vijanden

Selectieve middelen

Trybliographa

Aleochara

 

CABAN

De resultaten uit het project CABAN toonden de ervaringen die waren opgedaan met de inzet van bankerplanten in de biologische kolenteelt om bladluizen en koolwittevlieg te bestrijden.

 

BREVAL

De namiddag werd afgesloten met de eerste resultaten van het project BREVAL. Na een algemene inleiding over de problematiek werden enkele veldresultaten toegelicht, waaronder de spruitkoolproef die door Viaverda werd uitgevoerd. "Met dit project willen we aan een geïntegreerd systeem werken waarbij er maximaal gebruik wordt gemaakt van natuurlijke plaagbestrijding van bladluizen en koolwittevliegen, gecombineerd met (biologische) producten", zegt Louis Lippens, onderzoeker Viaverda. Door meer kennis over de biologie in het veld gecombineerd met productkennis (zoals selectiviteit naar nuttigen en werkzaamheid) willen we verder uitwerken in de komende jaren.

 

Meer info

Project SUSCABFLY: Ellen Dendauw

Project BREVAL: Louis Lippens

Dit onderzoek kadert in het demonstratieproject 'BREVAL: Geïntegreerde beheersing van bladluizen en koolwittevlieg in koolgewassen'. 

                                                 

 

 

Dit onderzoek kadert in het VLAIO LA-traject 'SUSCABFLY: Duurzame beheersing van de koolvlieg'.

 

Vorig Artikel Maak kennis met het programma ‘Duurzaamheid Sierteelt’
Volgend Artikel Hoevepootgoed telen

Bekijk de publicatie

Comments are only visible to subscribers.