Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Beredeneerd bemesten met stikstof biedt tal van voordelen

Beredeneerd bemesten met stikstof biedt tal van voordelen
Print

Meerjarige proeven bij Viaverda, B3W en telers bewijzen dat beredeneerd bemesten met stikstof tal van voordelen biedt. Zo kan je je stikstof bemestingsruimte op bedrijfsniveau beter invullen, mogelijks kunstmeststoffen besparen en een lager nitraatresidu behalen, en hoef je geen verlies van opbrengst te vrezen. Deze beredeneerde aanpak omvat drie stappen:

 

Werk per perceel

Bij de opmaak van het bemestingsplan in het voorjaar moeten we rekening houden met de stikstofbehoefte van het gewas enerzijds en de verwachte stikstoflevering op onze percelen anderzijds. Deze stikstof levering uit onder andere oogstresten, groenbemesters en mineralisatie van organische stof kan sterk variëren van perceel tot perceel. Daarom is het zinvol om niet al je percelen gelijk te bemesten, maar de bemesting te differentiëren tussen je percelen. Een goede schatting van hoeveel je moet bemesten per perceel kan je berekenen aan de hand van het boekje ‘Eerste hulp bij de basisbemesting van groenten', dat ontwikkeld werd binnen B3W.


Start met minder

Omdat het weer een grote invloed heeft op de hoeveelheid stikstof die er exact vrijgesteld kan worden in de bodem en de werkelijke stikstof levering uit organische bemesting 10 tot 20 % kan afwijken van de forfaitair vastgestelde waarden, is het bij heel wat groenten aangeraden om bij het zaaien of planten niet de volledige berekende stikstofbemesting toe te passen, maar nog ruimte te voorzien om tijdens het seizoen bij te sturen. Concreet betekent dit dat je bij het planten of zaaien slechts een deel van de berekende bemesting toepast die de vraag van het gewas dekt tot het moment van bijbemesten.


Bemest bij op advies

Tijdens het groeiseizoen kan je vervolgens de bemesting bijsturen op basis van een bodem (en/of gewas) analyse. Concreet dien je zo’n een staal voor bijbemestingsadvies te nemen enkele weken na zaaien of planten. Bij de adviserende labo’s en in het boekje van B3W wordt gerekend met termijnen zoals bepaald volgens het Vlaamse KNS-systeem. Op basis van de gemeten minerale N voorraad, formuleert het labo vervolgens een bijbemestingsadvies.

Dit advies kan je afhankelijk van de grootte ervan invullen met korrelmeststoffen of bladmeststoffen. De kostprijs van zo’n bijbemestingsadvies, inclusief staalname, bedraagt € 50-60. Dit bedrag wordt makkelijk terugverdiend door een mogelijke besparing op kunstmeststoffen en het optimaler invullen van de stikstofbemestingsruimte op bedrijfsniveau.

 

Bijbemesten na basisbemesting als terugverdienpraktijk?

Bijbemesten na een gereduceerde basisbemesing ligt momenteel op tafel als een terugverdienpraktijk om een deel van de bemestingreductie ongedaan te maken.
Tot op vandaag kan deze techniek nog niet gebruikt worden aangezien er nog een aantal voorwaarden verder worden uitgewerkt.

Deze techniek houdt in dat u een basisbemesting geeft in het voorjaar van maximaal 70% van de bemestingsnorm. In de loop van het seizoen neemt u een bodemstaal met bijbemestingsadvies. Op basis daarvan kunt u ten vroegste 14 dagen na het inzaaien eventueel nog gefractioneerd bijbemesten, als uit het advies blijkt dat dat nodig is. Deze techniek is mogelijk voor alle teelten behalve op grasland.  


Tip

Om je stikstof bemesting optimaal te laten renderen, is het van groot belang dat je percelen in een algeheel goede gezondheid verkeren. Dit betekent zorg dragen voor een goede bodemstructuur en aan de hand van de bouwvoor analyse streven naar een goede pH en een correcte bemesting met andere elementen zoals kalium. 

 

Meer info

Jeroen De Waele en Jonas Bodyn

Vorig Artikel Leerrijk bedrijfsbezoek aan compostproducent DJ Compost

Comments are only visible to subscribers.