Op onze site in Destelbergen zijn de aanplantingen van het VLAIO-project SIER+ grotendeels gebeurd. Dit project richt zich op het in kaart brengen van de functionele meerwaarde van houtachtige sierplanten – met bijzondere aandacht voor biodiversiteit en voeding.
Sierplanten die meer doen dan er goed uitzien
In dit project gaan we de functionele meerwaarde van sierheesters evalueren, kwantificeren en economisch valoriseren. Verschillende cultivars van Buddleja en Philadelphus werden aangeplant als case study. Hierop word de gestandaardiseerde methodiek uitgewerkt om de biodiversiteitswaarde voor bestuivende insecten te bepalen. De eerste bloemen van de Philadelphus species zijn al aan het openen. Binnenkort kunnen we van start gaan met de monitoring.
De voorbije maanden werd de basis gelegd voor het maken van een publiek toegankelijke databank. Hieruit werden enkele heesters geselecteerd op basis van hun potentieel in functie tot biodiversiteit en/of voedingspotentieel voor de mens. Deze high potentials werden grotendeels aangeplant en zullen dienen om daarop de bekomen monitoringstechnieken te valideren.

Kennisdeling op studiedagen en infomomenten
De resultaten van het project zullen actief gedeeld worden met de sector. Via studiedagen en infomomenten zullen sierboomtelers, groenvoorzieners… toegang krijgen tot de verworven kennis.
Met SIER+ willen we de sector van de groenvoorziening verder ondersteunen in het maken van duurzame keuzes en zo bijdragen aan een klimaatrobuustere en biodiversiteitsvriendelijke leefomgeving.

Meer info
Femke De Neef
Dit artikel kadert in het project 'SIER+: sierplanten met functionele meerwaarde voor voeding en ecosysteem'.
