De start van het nieuwe aardappelteeltseizoen is op zijn minst bijzonder. Ook nu bepalen de weersomstandigheden alles. Waar we vorig jaar uitzonderlijk lang hebben moeten wachten op optimale bodemcondities om te planten, konden we nu al eind maart het veld in. De omstandigheden van april dit jaar zijn ironisch genoeg beter te noemen dan die van juni vorig jaar…
Vroege start
Er werd van deze goede weersomstandigheden duidelijk geprofiteerd om in een recordtempo de aardappelen te planten. De vroegste rassen gingen in het weekend van 8 maart de grond in en ook het weekend van 22 maart werd er in de vroegste streken veel werk verzet. De late rassen gingen vanaf 26 maart de grond in, met een piekmoment in de eerste 10 dagen van april. Soms was het nog even wachten op pootgoed, waardoor de plantactiviteiten op een aantal bedrijven tijdelijk stil vielen.
Na de situatie van vorig jaar waarbij pootgoed vroeg werd afgeleverd en tot 6 weken (en meer) op het bedrijf is blijven liggen, was de logistiek dit jaar iets later ingepland. De vraag was blijkbaar té groot om op korte termijn al het pootgoed in Vlaanderen te krijgen. Pootgoedtelers van hun kant waren ook al druk bezig op het veld met de uitplant voor het nieuwe seizoen.
Areaaluitbreiding
Ondertussen zijn er in het landschap een massa aardappelruggen verschenen. Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men aardappelen tegen. Ook op percelen waar in het verleden nooit aardappelen gestaan hebben… Uit onze eigen bevraging bij de leden bleek op 1 april, dat het Vlaams areaal met 6 % zou stijgen.
Ook op landelijk niveau zou de stijging ten opzichte van vorig jaar 6% bedragen. Vorig jaar was er ook al sprake van 5% areaaluitbreiding. Ten opzichte van 2023 betekent dit een uitbreiding van 15%. Iedereen beseft dat een optimale opbrengst in combinatie met een dergelijk groot areaal kan leiden tot een recordproductie. De weersomstandigheden van het komende teeltseizoen zullen zeer bepalend zijn, maar een vroege start geeft alvast veel potentieel.
Moeilijke onkruidbestrijding
De droogte waar we ondertussen in verzeild geraakt zijn, zal ongetwijfeld leiden tot opkomstproblemen in zaaiteelten. In aardappelen worden weinig problemen verwacht, al kan de opkomst in zware grond bij droogte een probleem zijn. De droogte zal vooral ook gevolgen hebben voor de onkruidbestrijding. Bij gebrek aan vocht mogen we ervan uitgaan dat de bestrijding niet optimaal zal zijn.
Stel de onkruidbestrijding eventueel uit tot regen wordt voorspeld, maar neem geen risico als de aardappelen straks boven komen. Mogelijk zullen een aantal onkruiden ontsnappen en zal een na-opkomstbestrijding nodig zijn. De ervaring leert echter dat een na-opkomstbestrijding nooit alle onkruiden afdoodt. Melganzevoet, zwaluwtong, doornappel,... zijn dan nog moeilijk te bestrijden. Op vandaag zijn alleen metribuzin (o.a. Sencor), rimsulfuron (Titus) en clomazon (o.a. Centium) erkend in na-opkomst. Hou er rekening mee dat de erkenning van de actieve stof metribuzin (o.a. in Sencor, Artist…) afloopt en dat de handelsmiddelen die metribuzin bevatten, slechts tot 24 mei 2025 kunnen worden aangekocht. Het gebruik ervan is mogelijk tot 30 juni 2025.
Meer info
Ilse Eeckhout