oogst 2023
Afzet voorbije maanden
De afzet vóór half november bestond uit een gemiddelde hoeveelheid vroege aardappelen (250.000 ton) en 850.000 ton late rassen van het veld weg en na korte bewaring (voor 15 nov). Samen was deze afzet goed voor ruim 1,10 miljoen ton aardappelen. Dit was 9% hoger dan het vijfjarig gemiddelde.
Tussen half november en 1 februari werd zo’n 780.000 ton bewaaraardappelen afgeleverd. Ook dit is zo’n 11% hoger dan de afgelopen vijf jaar. De toename is zowel te zien bij de afzet van de vrije aardappelen als bij de contracten.
Geleverd tussen half november ‘23 – begin februari ‘24 - België
Tot eind januari werden samengeteld 1,89 miljoen ton aardappelen afgeleverd. Dit is meer dan het vijfjarig gemiddelde en meer dan de afgelopen drie jaar. De vraag van de verwerkende industrie neemt dan ook jaar na jaar toe. Enkel na oogst 2019, met een vergelijkbare totale productie, verliep de afzet nog iets sneller.
Geleverd vóór 1 februari ’24 - België
Verloop afzet aardappelen
Voorraad begin februari
De totale Belgische voorraad werd begin februari geraamd op 2,56 miljoen ton aardappelen. Al enkele jaren ligt de voorraad 1 februari rond 2,5 miljoen ton. Het vijfjarig gemiddelde ligt iets lager door de lage voorraden na oogst 2018 (zeer lage opbrengst).
De voorraad op 1 februari betekent nog 57% van de totale productie consumptieaardappelen. Ook dit percentage is vergelijkbaar met het vijfjarig gemiddelde.
De totale productie lag in Vlaanderen iets hoger (56%) dan in Wallonië. Begin februari is de voorraad in Vlaanderen en Wallonië net even groot. De voorbije jaren is er steeds een grotere afzet vóór 1 februari in Vlaanderen.
Van de huidige voorraad is 29% vrij en ligt net boven het vijfjarig gemiddelde (25%). Dit percentage is een gevolg van de relatief hoge opbrengsten dit jaar, waardoor er meer vrije aardappelen overblijven. Uitgedrukt in tonnen betekent dit dat er momenteel 1,82 miljoen ton aardappelen onder contract ligt. Dit is vergelijkbaar met de voorbije 3 jaar. De hoeveelheid vrije aardappelen daarentegen is dan weer de op één na hoogste van de afgelopen jaren (0,74 miljoen ton). Deze zijn dan ook nodig om de alsmaar stijgende vraag naar grondstoffen op te vangen.
Zoals steeds liggen er meer vrije aardappelen in Vlaanderen dan in Wallonië, maar de hoeveelheid contracten is wel hoger in Wallonië dan in Vlaanderen.
Voorraad 1 februari '24 - België
Bintje, Challenger en Innovator vertegenwoordigen maar een klein aandeel in de totale voorraad op 1 februari (elk 5% en minder). Fontane neemt 2/3den in en de overige 20% wordt ingenomen door de grote groep aan andere rassen (Markies, Agria, SH C 909).
In onderstaande grafiek is te zien hoe de verwerkingscapaciteit van België en de omringende landen in de afgelopen jaren is geëvolueerd. Als we de EU4 (B, Ndl, Fr, Du) samentellen dan is de totale hoeveelheid benodigde aardappelen tussen 2013 en 2022 toegenomen van 11,7 miljoen ton naar 15,3 miljoen ton. Dit is een stijging van 30%. Ook in 2023 deden verschillende verwerkers nog verdere investeringen en uitbreidingen.
Enquête aardappelareaal en voorraden door PCA, Inagro, FIWAP en CARAH
PCA en Inagro enquêteren jaarlijks 128 telers (8,0% van het areaal) i.v.m. het aardappelareaal, de productie en de voorraad in Vlaanderen (Programma LCA met steun van de Vlaamse Overheid). In Wallonië wordt de enquête uitgevoerd door FIWAP en CARAH bij 83 telers (18,5% van het areaal).