In het kader van het VLAIO-LA project MiNiMax wordt maandelijks de minerale stikstofinhoud bepaald op 36 Vlaamse praktijkpercelen.
Op percelen met een zwaardere textuur is de minerale stikstofinhoud momenteel behoorlijk hoog (80 à 120 kg N/ha). Met name in de laag 60-90 cm bevindt zich vrij veel (uitgezakte) stikstof (30 à 50 kg N/ha). Deze stikstof is echter niet meer opneembaar voor ondiep wortelende gewassen zoals aardappelen. Op de meeste zandgronden was de nitraatuitspoeling intenser en ligt de minerale stikstofinhoud in de laag 0-90 cm een stuk lager (30 à 70 kg N/ha). In de bouwvoor (0-30 cm) is recent wat stikstof vrijgekomen door mineralisatie, maar ook die is deels verder zien wat het effect is van de bemesting en van de extra stikstofvrijstelling uit de organische stof. Met de regen van de laatste weken en de lagere temperaturen is het afwachten in welke mate de nitraatuitspoeling zich doorzet in de maand mei. Hierdoor zou zelfs een deel van de bemesting onbereikbaar kunnen worden voor de plantenwortels.
Bemesting beperken
Dit natte voorjaar toont duidelijk aan dat het aangeraden is de stikstofbemesting zo laat mogelijk te geven, de basisbemesting voor planten te beperken en na opkomst van de aardappelen bij te bemesten op basis van grondstalen. Start in late rassen met 150 eenheden stikstof/ha en bekijk eind juni/begin juli of bijbemesten nog wel nodig is. Neem daartoe (zelf) een grondstaal en breng het binnen in een labo.
Kaart van Vlaanderen
Detailgegevens over opgevolgde percelen uit jouw regio kan je hier op de website vinden. Op de startpagina van vind je de kaart van Vlaanderen met daarop de 36 opgevolgde percelen. Klik op één van de percelen en raadpleeg de maandelijkse bodemanalyse op dit perceel, de uitgevoerde bemesting en de gemeten neerslag.
De komende weken zal per perceel duidelijk worden hoeveel stikstof wordt vrijgesteld uit de organische bemesting en uit mineralisatie van bodemorganische stof.