Actueel uien
De afgelopen decennia heeft het areaal uien in België een enorme groei gekend. Van 1.200 ha in 2007 tot 5.050 ha in 2023. Hierdoor is het relatief de sterkst groeiende groenteteelt in Vlaanderen. De wereldmarkt voor export van uien wordt mee gedomineerd door Nederland. Dat Nederlandse verwerkers de laatste jaren meer en meer hun weg vinden naar de Vlaamse uienteler geeft dan ook aan dat er toekomstperspectief is voor de uienteelt hier bij ons.
Teelt met uitdagingen
In de praktijk worden telers echter geconfronteerd met zeer veel uitdagingen. Op PCG komen gedurende het seizoen regelmatig vragen binnen rond diverse thema’s. Onkruid-, trips- en ziektebestrijding zijn maar enkele van de voorbeelden. De laatste jaren krijgen we ook meer en meer vragen over korstvorming, standdichtheid, kiemingspercentages en stikstof- en kalibemesting.
Dit najaar stellen we vast dat er mogelijks terug uitbreiding komt van het areaal. Diverse telers staan te popelen om uien te telen. Dat we de voorbije edities van studievergaderingen en proefveldbezoeken over uien veel volk mochten verwachten is dan ook geen verrassing.
Onderzoek nodig voor duurzaam telen
Ondanks het groeiende areaal blijven we met enkele vraagstukken zitten die de komende jaren naar verwachting alleen maar groter zullen worden. Om hierop een antwoord te bieden zal het PCG een project indienen om onderzoek in uien in diverse thema’s uit te voeren. Om dit onderzoek zo concreet mogelijk te maken, vragen we de hulp van de sector.
Via deze link kunnen jullie een enquête terugvinden over de uienteelt in Vlaanderen. Het invullen hiervan neemt slechts enkele minuten in beslag, maar betekent voor ons een grote hulp.
Heb je na het invullen van de enquête nog meer interesse gekregen in ons onderzoek? Geef gerust een seintje, we zijn doorlopend op zoek naar bedrijven/telers die samen met ons willen werken aan duurzaam uien telen in Vlaanderen.
Meer info
Jonas Bodyn