Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Verkoopprijs stabiel, kwaliteit schommelt

Verkoopprijs stabiel, kwaliteit schommelt
Print

Actueel uien

Na een atypisch teeltseizoen zijn alle uien ingeschuurd, ofwel bij de teler, ofwel bij de afnemer. Na enkele weken in de bewaring is het moment gekomen een eerste balans op te maken van de kwaliteit in de bewaring en de huidige marktsituatie.

 

Hoge uienprijs voor de moment van het jaar

Met de uienprijzen van afgelopen voorjaar in ons hoofd vergeten we vandaag hoe duur de uien staan. Het is al enkele jaren geleden dat de prijzen in deze verkoopperiode schommelden rond € 0,30 / kg. We kenden afgelopen voorjaar dan wel nog hogere verkoopprijzen, maar dit is eerder uitzonderlijk. Het ziet er dan ook niet meteen naar uit dat we komende maanden terug een stijging krijgen naar dat prijsniveau. De markt is echter zeer onvoorspelbaar, dus het blijft afwachten hoe de prijs zal evolueren. Normaal zou in deze periode de afzet volop aan de gang moeten zijn, maar de hoge prijs en wisselende kwaliteit zorgen voor een slechts beperkte handel.

Pin je niet vast op een te hoge verkoopprijs. In het verleden stelden we reeds vast dat je bedrogen kan uitkomen. Zoals je eerder al kon lezen in onze nieuwsbrief, zijn veel partijen niet geschikt voor lange bewaring. Het groeiseizoen heeft gezorgd voor een te wisselvallige kwaliteit. Blijf jouw uien dus goed opvolgen in de bewaring.

 

Rassenproef geeft al visuele verschillen

Ook op PCG zitten de uien in de bewaring. De uien waren nog tamelijk groen bij oogst, wat ons deed beslissen om de uien in te drogen aan een temperatuur van 30°C. Na één week hebben we de temperatuur laten zakken naar 20°C, om vervolgens nog een 3-tal weken verder te drogen aan deze temperatuur. Gedurende heel deze periode werd 24u/24u geventileerd, al dan niet intern. Nu de buitentemperaturen gedaald zijn, was het mogelijk om ook de temperatuur in de bewaarcel te laten zakken. De uien zijn droog, dus stelden we de inkoelcurve in op 0,5°C per 24u. Vroeger konden we hier echter niet mee starten, de te hoge buitentemperaturen maakten het onmogelijk om in onze bewaarcel een lagere temperatuur aan te houden.

Op het eerste zicht zien we visuele verschillen verschijnen. De uien zijn dan wel droog, enkele rassen tonen van bovenaf een mindere kwaliteit. We zien hier en daar schieters komen, maar ook Fusarium zien we her en der opduiken. Niet alleen bij ons in de bewaring, maar ook bij anderen (waaronder telers) komen deze problemen wel degelijk voor. De vroegst geoogste partijen (eerste helft september) ondervinden soms schade van zonnebrand.

Latere beoordelingen zullen de bewaarkwaliteit van elk ras nog in beeld brengen. Ben je nieuwsgierig naar de resultaten hiervan? Blijf onze nieuwsbrief/website dan zeker volgen!

 

Meer info

Jonas Bodyn

Vorig Artikel ALTER-PEAT project goedgekeurd
Volgend Artikel Uitwendige gebreken en holheid

Comments are only visible to subscribers.