Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Met de Meststofdosis slim van start!

Met de Meststofdosis slim van start!
Print

Er is de voorbije jaren veel veranderd op het vlak van bemesten. Daarom geeft B3W praktische tips aan landbouwers, o.a. over meststofkeuze en -dosis. Want de juiste hoeveelheid mest gebruiken is niet alleen goed voor het milieu, ook voor de portemonnee!

Naast de Meststofkiezer die vorige keer in de PCG nieuwsbrief aan bod kwam, heeft B3W nog twee handige nieuwe tools voor jou! Deze keer in de vorm van een boekje waarin we je helpen de basisbemesting bij aardappelen of bij groenten te berekenen. Voor groenten verlaag je best de basisbemesting om nadien, tijdens het teeltseizoen, een fractie van de totale stikstofbemesting aan te vullen. Om te helpen die basisbemesting te berekenen, ontwikkelden we een toegankelijke handleiding, afgestemd op het KNS-systeem, die je kan helpen de basisbemesting in te schatten voor de eerste teelt groenten.

In het boekje overlopen we wat de voordelen van die basisbemesting zijn. Daarna leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf de basisbemesting voor je percelen berekent. Eerst doen we de theorie uit de doeken, die we nadien illustreren met tal van praktijkvoorbeelden. Met de invulbladen achteraan kan je zelf aan de slag.

Hieronder staat een voorbeeld om het belang van het meenemen van verschillende parameters in het bepalen van de basisbemesting te illustreren. De stikstofbehoefte van het gewas is steeds hetzelfde, maar het advies verschilt hier van 138 E N naar 40 E N op hetzelfde perceel door het mee in rekening brengen van de verwachte vrijstellingen!

 

Meststofdosis prei B3W

Tabel: Voorbeeld berekening basisbemesting rekening houdend met verschillende vrijstellingen

 

Wie onze stand op Agro-Expo een bezoekje bracht, kon al een eigen gedrukt exemplaar veroveren. Ondertussen vind je het op de B3W-website, en ook op toekomstige evenementen zullen nog boekjes te krijgen zijn.

De tools en handleidingen kan u hier terugvinden. 

 

Meer info

Lore Lauwers

Vorig Artikel Resultaten rassenproef gember in tunnel
Volgend Artikel Infofiche: koolvlieg (Delia radicum)

Comments are only visible to subscribers.