Onderzoek naar de ideale potgrondsamenstelling voor het telen van biologische kruiden van rozemarijn en basilicum
Verschillende telers namen contact op betreffende de ideale potgrondsamenstelling voor het telen van biologische kruiden. Bij biologisch telen in pot blijft de uitdaging immers hoe, wanneer en waarmee de bemesting nauwkeurig kan gestuurd worden. Organisch bemesten in pot is niet altijd even evident, zeker niet wanneer we dan gaan spreken van een bijbemesting.
Mineralisatie creëren in dergelijk beperkt volume blijft een uitdaging. Om die reden werd een pottenproef aangelegd met verschillende soorten potgrondsamenstellingen die op de markt zijn, aangeboden door verschillende firma’s. De proef werd zowel in rozemarijn, een traag groeiende teelt, als in basilicum, een snelgroeiende teelt, aangelegd.
Rozemarijn
Na visuele beoordeling (score 1= negatief: weinig bladmassa, klein gewas, 9 = positief: veel bladmassa, groot gewas) en potgrondanalyse zagen we volgende tendensen bij de potten die we doorheen de teelt niet bijbemest hebben.
De potgronden van Bio-Kultura bleven licht achter in groei (gewashoogte en bladmassa), met voornamelijk de samenstelling 75% potgrond 25% tuinaarde. De overige potgronden volgden elkaar behoorlijk op.
Er is duidelijk verschil in vrijgesteld nitraat doorheen de tijd. Tijdens dergelijk lange teelt is extra bijbemesting noodzakelijk, toch blijkt dit voor de ene potgrondsamenstelling al meer dan voor de andere. De potgrond van Klassmann bleek de meeste vrijstelling van nitraten doorheen de teelt te voorzien. Tijdens de periode februari - april heeft de plant behoefte aan extra voeding voor verdere groei. Hier zie je dat Verta van Eeckhaudt minder scoort op dat ogenblik.
Basilicum
In onderstaande tabel ziet u de tussentijdse resultaten die werden bekomen bij de snelgroeiende teelt:
Hieruit blijkt dat Klassmann naar voor komt als topper, Verta van Eeckhaudt doet het iets minder voor een snelgroeiende teelt.
Volgende analyses werden uitgevoerd:
- van de potgrond in de zak
- van de gezaaide potten op het einde van de teelt
- van de niet gezaaide potten op het einde van de teelt.
Hieruit blijkt heel duidelijk dat de mineralisatie maar op gang komt wanneer er vocht en eventueel ook licht aan te pas komt. Aan het einde van de teelt zien we tevens dat de beschikbare stikstof duidelijk benut werd door de planten.
Meer info
An Van de Walle
Samenwerking
Deze proef kwam tot stand binnen het Leader-project 'Opwaardering van kruiden: verwerking en vermarkting'.