Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Demonstratieproject KNS 2.0 – blog 4

Demonstratieproject KNS 2.0 – blog 4
Print

Benieuwd naar het verdere verloop van de proeven met bijbemestingen in de najaarsteelten knolselder, prei en bloemkool door Inagro, PCG en PSKW? Ga dan snel naar de website https://www.groentenadvies.be/efficient-bijbemesten! Hieronder wordt ook al een eerste update gegeven.

De laatste analysen van de bloemkoolproef zijn binnen. Gemiddeld behaalde de proef op 3 oktober 2023 een nitraatresidu van 25 kg:ha NO3-N. Hierbij zit geen verschil tussen het object onbemest voor stikstof, het object bemest volgens KNS of het aangepaste KNS object. Terwijl er onder het braakobject op dat moment 161 kg/ha NO3-N zat. De bloemkolen hebben veel stikstof benut! Dat zien we ook aan de opnamecijfers. Bij oogst zat er gemiddeld 115 kg/ha N in de bladeren en 92 kg/ha N in de kolen. Hoe meer stikstof gegeven was, hoe hoger de bladmassa en hoe meer stikstof de kolen ook effectief hebben opgenomen.

De eindoogst van het knolselderperceel werd uitgevoerd op 12 december 2023. Wanneer de 3 objecten vergeleken worden, stellen we vast dat het object dat geen stikstofbemesting gekregen heeft de laagste knolopbrengst bij oogst had, wat te verwachten was. Het aangepaste KNS object had een iets hogere opbrengst dan het object dat bemest werd volgens het KNS systeem. Wat nog opviel was dat het aangepaste KNS object een grotere opbrengststijging heeft gehad dan het KNS object in de periode begin oktober tot aan de eindoogst. Het aangepaste KNS object had een opbrengststijging in die periode van 45,4 ton/ha en het KNS object van 37,4 ton/ha. Vooral in de periode begin oktober – midden november was er een significante verschil in opbrengststijging, waar het aangepaste KNS object een hogere opbrengststijging had. Het aangepaste KNS object kende dus hoogstwaarschijnlijk een betere stikstofbenutting. Op dit proefperceel loonde het dus om de aangepaste KNS strategie te gebruiken, waar het de bedoeling is om de bijbemesting minder hoog aan te vullen en op een later moment opnieuw een staal te nemen en bij te bemesten.

Half oktober, net voor het einde van het bemesting seizoen, controleerden we opnieuw de bodemvoorraad op het preiperceel om te bekijken of er nog een kleine bijbemesting nodig is voor het aangepaste KNS object. Met een bodemvoorraad van 148 kg/ha Nmin in de 0-60 cm is dit opnieuw niet nodig. Het warmere zachte najaar verlaat ons en een zeer natte periode start. In de bodemstalen van november komt het bodemprofiel in het aangepaste KNS object zeer scherp te staan. We zitten in een periode waar we wetgevend niet meer mogen bijbemesten, waardoor we ook beslissen dit niet meer te doen. De natte regenperiode zet zich voort tot aan de oogst. In de maandelijkse bodemontledingen blijven de stikstofvoorraden verder dalen tot lege bodemprofielen bij de oogst. Toch halen we voor de volledige proef prei met de hoogste kwaliteit (100 % Flandria). In de bemeste objecten halen we een vermarktbare productie van 37 – 39 ton/ha (KNS – KNS aangepast). Zonder bemesting daalt de productie tot 29 ton/ha en is het aandeel fijne prei (diameter < 20 mm) aanzienlijk hoger ten opzichte van de bemeste objecten. Tussen de 2 bemestingsstrategieën zijn de verschillen miniem.

Ook in 2024 zal er opnieuw een bloemkool-, knolselder- en preiproef opgevolgd worden. Volg ons zeker om de resultaten te weten te komen!

 

Het KNS 2.0 team.

 

Meer info

Lore Lauwers

Vorig Artikel Duurzame beheersing van koolvlieg
Volgend Artikel Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtgroenten 2024

Comments are only visible to subscribers.