Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Uienmarkt dooft stilaan uit

Uienmarkt dooft stilaan uit
Print

Actueel uien

Afgelopen winter lagen de verwachtingen torenhoog. Na de hoge verkoopprijzen in het voorjaar van 2023 zag het er ook veelbelovend uit voor uien in 2024. We kregen echter het deksel op de neus: de markt viel stil, de prijzen kelderden en de kwaliteit gaat achteruit. Ook op korte termijn zit er niet veel verbetering aan te komen.

 

Einddatum houdbaarheid bereikt

Dat de kwaliteit op de markt achteruit gaat, is geen verrassing. Ook op Viaverda zien we de uien in bewaring kwaliteit verliezen. Half april voerden we de laatste houdbaarheidsbeoordeling uit van onze zaaiuien. De vermoedens werden bevestigd: de einddatum is voor veel rassen bereikt, voor de anderen is hij in zicht. Niet onbelangrijk om te weten is dat we om mooie verschillen te krijgen geen maleïnehydrazide (MH) toepassen op onze rassenproef.

 

 

Medusa, Rhino en Saddleback zijn na de vorige beoordeling begin maart niet meer opgenomen om verder te beoordelen. De kwaliteit van deze rassen was al te sterk achteruit gegaan. Achteraf bekeken hadden ook Lovito, Prediction en 37-130 niet meer in bewaring moeten blijven. We zien bij Lovito een percentage Q1 uien van 7.5%. Voor Prediction is dit 37% en voor 37-130 is dat 59%. Deze rassen worden echter allemaal niet aanbevolen voor lange bewaring. Dat de kwaliteit begin maart nog goed zit, is mooi meegenomen, maar langer bewaren is hier geen optie. Prediction heeft nog een groot aandeel kalende uien, waardoor het voor industrie wel nog kan dienen deze periode. Het aandeel rotte uien en uien met schot is namelijk nog zeer laag. Lovito en 37-130 daarentegen hebben een te hoog percentage tarra, bestaande uit rotte uien en uien met schot.

In het eerste segment, vroege uien voor middellange bewaring, doet Fasto het verrassend goed. Normaal wordt dit ras ook niet geadviseerd voor lange bewaring, maar met een percentage Q1 uien van 76% is het zeker niet slecht. Het aandeel kalende en rotte uien is beperkt, maar we zien toch al 5% uien met schot. Kort na Fasto volgt Hysoon. Met 70% Q1 uien is dit ras ook niet verkeerd, maar zitten we toch over de houdbaarheidsdatum. Aangevuld met 9% kalende uien en 6% uien met schot loopt het tarrapercentage toch al redelijk op.

In het segment (midden)vroege uien voor lange bewaring zien we ook mooie verschillen verschijnen. Hyroad en Hybound doen het hier beide zeer goed met respectievelijk 83% en 82% Q1 uien. Met een gewichtsverlies van slechts 13% ten opzichte van inschuren erbij geteld, blijft het tarrapercentage dus laag met 4 à 5%. Voor uien zonder MH is dit zeker geen slecht resultaat voor half april. Ook Promotion kan goed mee, maar strandt net iets lager in kwaliteit. Hierna volgen nog SV3557ND en Centro met respectievelijk 70% en 69% Q1 uien.

Als laatste segment hebben we de late uien voor lange bewaring. Ook hier zien we enkele sterke rassen op vlak van bewaring. Bruce doet het goed, met 75% Q1 uien en 8% kalende uien. Tendo levert een gelijkaardig percentage Q1 uien maar vertoont iets meer schot. Delta Gigant (aan de standaard zaaidichtheid) vertoont een hoog percentage gewichtsverlies van 17%. De dunne stand heeft hier geleid tot meer dikke nekken en bijgevolg meer groen loof bij inschuren. Het is dus niet geheel onlogisch dat het gewichtsverlies iets hoger ligt. Ook het aandeel rotte uien is met 12% aan de hoge kant. Bij een zaaidichtheid die 18% hoger ligt (volgens advies voor niet-hybrides), zien we dat de kwaliteit meer in de lijn ligt van de andere rassen. 79% Q1 uien is in deze niet verkeerd. Ongeveer hetzelfde resultaat boeken we met Dormo, Hyfive en Hyway welke in dezelfde volgorde 77%, 81% en 78% Q1 uien afleveren. Bij deze 3 rassen ligt het gewichtsverlies nog iets lager vergeleken met Delta Gigant. Bij zowel Dormo als Hyfive zien we schot verschijnen, bij Hyway is dit nog beperkt maar zien we dat de huidvastheid iets minder is met enkele kalende uien.

 

Meer info

Ellen Dendauw
Jonas Bodyn

Vorig Artikel Valobat: Valorisatie van lokale reststromen bataat
Volgend Artikel Ken je de beregeningstool al?

Comments are only visible to subscribers.