Actueel prei
Meer roestschade dan normaal in de frigoprei
Het was voor veel telers lastig om de prei tijdig gerooid te krijgen aangezien de groei van de zaadstengel een tiental dagen vroeger aanwezig was dan normaal. Het is gekend dat Harston heel gevoelig is voor roest. Dit jaar kwam dit, door het zachte en natte winterklimaat, nog meer tot uiting dan de voorbije jaren. De schade zit vooral op de buitenste bladeren. Op de veiling stellen ze vast dat door het afpellen van een extra blad, het schadebeeld veroorzaakt door roest veel minder aanwezig is. Met deze goede prijzen loont het zeker de moeite om inspanningen te leveren om een goede kwaliteit te bekomen.
Zomerprei komt mooi van onder het vliesdoek
Vroege zomerprei wordt vooral geteeld op lichte zandbodems. Hierdoor hebben de meeste telers hun vroege prei wel kunnen planten maar soms in natte omstandigheden en velen zijn op zoek moeten gaan naar andere, drogere percelen. De vliesdoeken van vroegste plantingen worden of zijn verwijderd. Op de meeste percelen staat de zomerprei er mooi bij. De teeltomstandigheden, met weinig koude oostenwind, waren goed voor een vlotte groei. De start van het aanleverseizoen van prei in openlucht zal ongeveer gelijk zijn zoals andere jaren met een start van de oogst in juni. Momenteel wordt gestart met de oogst van serreprei.
Onkruid, roest en mineervlieg vraagt momenteel aandacht
De ontwikkeling van het onkruid moet goed opgevolgd worden. Het is immers van groot belang om contactherbiciden in te zetten op klein onkruid. Loop dus heel regelmatig door de percelen om snel te kunnen ingrijpen. Recent werd Matrigon erkend in de teelt van prei. Dit middel kan een meerwaarde zijn voor composiete onkruiden zoals kamille, kruiskruid, knopkruid, … en het heeft een zeer goede werking op distel en melkdistel. Matrigon werd reeds getest in herbicidenproeven in prei bij Viaverda maar er zal zeker meer ervaring moeten opgedaan worden in prei.
Verder zien wij op de vroege plantingen prei nu al af en toe een spatje roest. Tijdig bestrijden is noodzakelijk om uitbreiding tegen te gaan.
De eerste vlucht van de preimineervlieg vindt plaats in de eerste helft van mei maar er werd nog geen activiteit waargenomen op de waarnemingspercelen. Wees echter waakzaam, vooral in regio’s met historische schade. Kijk nu vooral uit voor voedingstippen. Op velden waar vorig jaar veel schade waargenomen werd, kan een behandeling tegen preimineervlieg aangewezen zijn, indien activiteit wordt gezien. Karate heeft een goede werking tegen preimineervlieg. Indien Karate gebruikt wordt tegen preimineervlieg, worden ook aanwezige preivliegen bestreden.
Meer info
Luc De Reycke