Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Grote verschillen in weggroei bataat

Grote verschillen in weggroei bataat
Print

Actueel bataat

In de tweede week van juni werd nog heel wat plantmateriaal uitgeleverd. Rond half juni was het grootste deel van de bataat uitgeplant in België. Ondanks de moeilijke omstandigheden werd bij de meeste telers de voorziene oppervlakte uitgeplant. We zien wel grote verschillen in weggroei tussen percelen en tussen rassen.

Bij ons in Kruisem groeide de planting van 23 mei initieel vlot weg. De laatste 14 dagen zien we echter dat de groei wat langer stilstaat ten opzichte van andere jaren door de tegenvallende temperaturen. Met de warmere temperaturen in het vooruitzicht komt daar hopelijk snel verandering in. De planting van 7 juni kende een duidelijk minder vlotte weggroei.

Door de vochtige weersomstandigheden zien we dat de onkruidbestrijdingsmiddelen een goede werking geven en de meeste percelen er vrij proper bij staan. Op de biologische percelen vraagt de mechanische onkruidbestrijding extra aandacht. Volg de ontwikkeling van het onkruid goed op en probeer zeker wekelijks een bewerking uit te voeren. Vooral langs de folie zien we dat er vaak onkruid blijft staan. In het verleden werden hiervoor borstels uitgetest van de firma Terrateck. Mits een goede afstelling langs de folieruggen slagen de borstels er vrij goed in onkruid langs de folie te verwijderen, op voorwaarde dat het onkruid in klein stadium wordt aangepakt.

 

Meer info

Annelien Tack

 

Dit onderzoek kadert in het VLAIO LA-project 'Maxbat: Maximaliseren van de productuniformiteit en -kwaliteit in de teelt en bewaring van bataat'.

Comments are only visible to subscribers.

Ook interessant...