Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Zaaiuien benen achterstand bij

Zaaiuien benen achterstand bij
Print

Actueel uien

Met 21 juni gepasseerd is ook de langste dag van 2024 alweer voorbij. Traditiegetrouw betekent dit ook dat zaaiuien gestart zijn aan het bollingsproces. Of toch niet?

 

Achterstand bijgebeend

De extreme weersomstandigheden van afgelopen voorjaar hebben gezorgd voor een late zaai van de uien. Her en der zijn uien zelfs niet meer uitgezaaid. De achterstand die hierdoor veroorzaakt is, is op veel plaatsen intussen bijgebeend. De groeizame (warme en vochtige) omstandigheden van afgelopen weken hebben gezorgd voor een snelle groei van de zaaiuien. Op veel plaatsen zien we vandaag dan ook uien met 5-6 pijpjes (ondanks dat ze gezaaid zijn in mei).

Een geslaagde onkruidbestrijding was wederom één van de grootste uitdagingen van afgelopen seizoen. Percelen waren onberijdbaar op cruciale momenten in de teelt, maar vaak waren de uien ook niet afgehard bij een behandeling met contactherbiciden. Ondanks de moeilijkheden zien we op veel plaatsen toch een mooi resultaat. Op nagenoeg elk perceel resten wel nog enkele lastige klanten, waar kamille en klein kruiskruid de kroon spannen. Vollevelds behandelen kan, maar de remming daarvan is in deze fase van het groeiseizoen eerder te vermijden. Plaatsspecifieke behandelingen met taakkaart of via Ecorobotix kunnen hier een oplossing bieden. Spreekt u dit aan? Op Viaverda (site Kruisem) is er aanstaande donderdag 27 juni een demonstratie van deze technieken!

 

Mislukte percelen

Jammer genoeg is het niet allemaal ‘rozegeur en maneschijn’. Veel percelen kenden een slechte opkomst, zijn intussen veronkruid of staan nog slechts met 2 pijpjes. Voor deze percelen staat er een moeilijke keuze voor de deur. Loont het de moeite om dergelijk gewas een heel jaar te onderhouden? Indien de uien geen 3 pijpjes hadden op de langste dag, is de kans reëel dat er geen bollingsproces zal plaatsvinden. Ook een te dunne stand resulteert voornamelijk in dikke nekken en bijgevolg een weinig kwaliteitsvol product.

 

Reeds sporulatie van valse meeldauw

Naast zaaiuien staan er in Vlaanderen ook een hele resem plantuien en winteruien. Bij deze categorieën van uien zien we op diverse plaatsen al valse meeldauw (Peronospora destructor) opduiken. Groeizaam weer van 20°C gecombineerd met (meer dan) voldoende vocht is dan ook de ideale uitvalsbasis voor deze schimmel. Ook voor de zaaiuien kunnen we maar beter oppassen en tijdig beginnen met fungicide behandelingen om grote schade en opbrengstderving te voorkomen.

 

Meer info

Jonas Bodyn

Vorig Artikel DIPA: Diversificatie binnen de (primeur)teelt van Pastinaak en Ajuin in Vlaanderen
Volgend Artikel Valse meeldauw: geduchte vijand in uien

Comments are only visible to subscribers.