Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Terugblik proefveldbezoek openluchtgroenten

Terugblik proefveldbezoek openluchtgroenten
Print

Op 27 juni 2024 verzamelde de openluchtgroentesector naar goede gewoonte op de proefvelden van Viaverda voor een toelichting rond lopende proeven en projecten. Daarbij werden verschillende veldproeven voorgesteld binnen diverse thema’s. Vervolgens demonstreerden we, op vraag van Ingro, enkele technieken voor plaatsspecifieke onkruidbestrijding in uien en wortelen.

 

Plaagbeheersing in verschillende teelten

Louis Lippens gaf een overzicht van proeven rond alternatieve tripsbeheersing in prei, zowel op het zaaibed als het productieveld. Deze beheersing is vooral gericht op de inzet van natuurlijke vijanden van de trips zoals roofmijten (Neoseiulus cucumeris) en roofwantsen (Orius laevigatus). Hierbij wordt verder gebouwd op ervaringen uit het VLAIO LA-project IPMTrips van de voorgaande jaren. Door het wisselvallige weer was de schade zeer beperkt, maar mogelijks verandert dit nog in de komende warme zomermaanden. Dit onderzoek komt nogmaals aan bod op de Prei Innovatiedag op 20 september in Kruisem.
 

Foto: Louis Lippens gaf een overzicht van proeven rond alternatieve tripsbeheersing in prei, zowel op het zaaibed als het productieveld. Deze beheersing is vooral gericht op de inzet van natuurlijke vijanden van de trips zoals roofmijten (Neoseiulus cucumeris) en roofwantsen (Orius laevigatus).
 

Vervolgens kwam ook het onderzoek naar koolvliegbeheersing aan bod. In het kader van projectonderzoek stelde Ellen Dendauw een proef voor in eerste vrucht bloemkool waarin de machinale toepassing van entomopathogene nematoden wordt geëvalueerd. Daarnaast wordt ook de combinatie van een plantversterkende meststof en deze nematoden onder de loep genomen. Ten slotte werden nog enkele proefopzetten toegelicht waarbij de gewasweerbaarheid van savooikool en ajuin onder invloed van biostimulanten wordt geëvalueerd. In spruitkool worden komende zomer dan weer biologische middelen geëvalueerd in hun werkzaamheid tegen bladluizen en koolwittevlieg.

Ook in wortel werd een proef rond plaagbeheersing voorgesteld, meer bepaald over luis- en virusbeheersing. De veelbelovende resultaten hiervan kan je terugvinden in een artikel dat in één van de volgende nieuwsbrieven verschijnt!

 

(Plaatsspecifieke) onkruidbestrijding

Ook onkruidbestrijding was een belangrijk thema op het proefveldbezoek. Jonas Bodyn en Ellen Dendauw lichtten onkruidproeven in prei, ajuin en wortel toe.

Zowel in wortel als ajuin is het gamma selectieve contactherbiciden te beperkt om alle percelen onkruidvrij te krijgen. Enkele probleemonkruiden zoals klein kruiskruid, kamille en zwarte nachtschade resteren zowel in ajuin als wortel op veel percelen. Ook duivenkervel in wortel of aardappelopslag in beide teelten is geen vreemd beeld.

Meer en meer wordt voor deze laatste stap gebruik gemaakt van plaatsspecifieke onkruidbestrijding (ook wel spot-spraying genoemd). Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden beschikbaar. Enkele hiervan werden toegelicht en gedemonstreerd tijdens het proefveldbezoek. Zo stelde Ingro hun eigen Ecorobotix voor. Dit is een gedragen spuit met 6 meter werkbreedte die aan de hand van live camerabeelden plaatsspecifiek het onkruid gaat behandelen. Luc De Waele van Ingro vertelde dat hun machine gereserveerd kan worden bij Johan Ghesquière uit Passendale. Op basis van de keuze voor selectieve of niet-selectieve herbiciden en het al dan niet instellen van een veiligheidsmarge kan heel flexibel onkruidbestrijding toegepast worden in verschillende teelten. Maar ook fungiciden of insecticiden kunnen hiermee efficiënter toegepast worden door enkel op het gewas te spuiten waardoor verliezen op grond vermeden kunnen worden.
 

Foto: Ingro stelde hun eigen Ecorobotix voor. Dit is een gedragen spuit met 6 m werkbreedte die aan de hand van live camerabeelden plaatsspecifiek het onkruid gaat behandelen.
 

Een andere manier van plaatsspecifieke onkruidbestrijding is aan de hand van een taakkaart die door middel van een drone wordt opgemaakt. Het bedrijf Croptic gaat op die manier aan de slag. Ruben Van De Vijver stelde hun werking voor en demonstreerde hoe de plaatsspecifieke onkruidbestrijding kan gebeuren. Wanneer telers hier graag mee aan de slag gaan, kijkt het bedrijf samen met de teler of hun spuittoestel compatibel is om de plaatsspecifieke onkruidbestrijding toe te passen. Belangrijk hierbij is dat het toestel RTK-GPS of D-GPS heeft en individuele secties kan aansturen. Wanneer de secties klein zijn (of zelfs dop-per-dop afsluiting hebben) kan de teler meer besparen. Tijdens het seizoen geeft de teler door welk perceel behandeld moet worden. Vervolgens vliegt Croptic met een drone over het perceel. Deze kan met behulp van artificiële intelligentie onkruiden herkennen. Het bedrijf verwerkt de beelden tot een taakkaart die compatibel is met de spuitmachine van de teler (of een loonwerker). 2 à 3 dagen na de dronevlucht is de taakkaart klaar voor gebruik. Op het proefveldbezoek werd dit gedemonstreerd met een gedragen Delvano veldspuit met pulserende doppen.

Beide mogelijkheden werden in uien gedemonstreerd in een perceel waar enkel nog klein kruiskruid stond tussen de uien. Ook in wortel (die al iets te volumineus stond) werd de werking van deze machines gedemonstreerd. Ten slotte stelde teler Jan Deconinck ook zijn eigen gedragen veldspuit voor, de machine die recent in een reportage in Proeftuinnieuws werd toegelicht. Met deze machine kan op eenvoudige wijze een strook van bijvoorbeeld 30 cm tussen of op de wortelruggen behandeld worden, wat op zich ook al een interessante reductie van gewasbeschermingsmiddelen kan realiseren.

De resultaten van de verschillende proeven kunnen jullie terugvinden in deze Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtgroenten 2024.

 

Meer info

Ellen Dendauw

 

Vele proeven komen tot stand met de financiële steun van de provincie Oost-Vlaanderen en de Vlaamse Overheid, Agentschap Landbouw en Visserij. Afdeling ABCO. 

 

De proef ‘Biologische bestrijding van koolvlieg in bloemkool 1ste vrucht’ ligt aan in het kader van het VLAIO LA-traject 'Suscabfly: Duurzame beheersing van koolvlieg'
De proef ‘Alternatieve beheersing trips op het zaaibed prei’ ligt aan in het kader van het VLAIO LA-traject 'Geïntegreerde beheersing van de bladtrips Thrips tabaci in openluchtgroenten'
De proef ‘Effect van subirrigatie in bloemkool’ ligt aan in het kader van het VLAIO LA-traject ‘Opportuniteiten voor peilgestuurde drainage in Vlaanderen
De proef ‘Biologische middelen tegen bladluizen en koolwittevlieg in spruitkool' en 'Invloed van biostimulanten op gewasweerbaarheid in savooi' ligt aan in het kader van het VLAIO LA-traject 'BREVAL: geïntegreerde beheersing van bladluizen (Brevicoryne brassicae, Myzus persicae) en koolwittevlieg (Aleyrodes proletella) in koolgewassen'.

De proef ‘Invloed van biostimulanten op de gewasweerbaarheid van uien’ ligt aan in het kader van het INTERREG project ‘Groenten voor de versmarkt, fruitteelt en industriegroenten beter bestand maken tegen klimaatsverandering’

De proef ‘Alternatieve tripsbeheersing in prei’ ligt aan met de steun van REO-veiling


De andere proeven en demonstraties in wortelen en uien liggen aan met de steun van Ingro

Vorig Artikel Bevraging communicatieaanpak B3W
Volgend Artikel Stuwen verminderen effecten van droogte

Comments are only visible to subscribers.