Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Loofdoding hoevepootgoed

Loofdoding hoevepootgoed
Print

Aangezien er dit jaar merkelijk meer hoevepootgoed wordt geteeld, staan we graag even stil bij de loofdoding ervan. In tegenstelling tot gecertificeerd pootgoed, kan de hoevepootgoedteler volledig vrij beslissen over het tijdstip van loofdoden en rooien.

Sortering opmeten

Voorafgaand aan de loofdoding is het belangrijk goed te bemonsteren om in te schatten wanneer de knollen maximaal in de sortering 25-50 mm zitten. Houd er rekening mee dat het na chemische loofdoding met Quickdown of Spotlight Plus, zeker nog 5 à 7 dagen duurt vooraleer de groei en dus de toename van de sortering stop gezet wordt. Maak je gebruik van mechanische loofdoding (bv. Loofklappen), dan wordt de groei vrijwel onmiddellijk stop gezet.

Opgelet, het stil leggen van een vitaal gewas is niet evident. Aangezien de aardappelplanten nog volop in groei zijn, is de kans op hergroei na loofdoding bijzonder groot. Aan de stengels ontspruiten nieuwe blaadjes die voor bladluizen de ideale manier vormt om virussen over te brengen. Het is dus van groot belang om de afsterving op te volgen tot wanneer het gewas volledig dood is. 

Mogelijke scenario’s voor loofdoden zijn:

  • Een eerste toepassing met 0,8 l/ha Gozai (of Kabuki of Ramos) + olie, gevolgd na 5 à 7 dagen door een toepassing met 1 l/ha Spotlight Plus (of Shark of Affinity) eventueel + olie. Mogelijk is het nodig om nog een derde keer het gewas stil te leggen door 0,8 l/ha Gozai (of Kabuki of Ramos) + olie te spuiten. Beide middelen hebben een zeer gelijkaardige werking. Hun volgorde van toepassen speelt geen rol. Gozai (of Kabuki of Ramos) kan 2 keer toegepast worden (onkruidbestrijding inbegrepen). Spotlight Plus (of Shark of Affinity) kan maximaal 1 keer toegepast worden.
  • Beide middelen vragen veel water bij de toepassing (400 l/ha) en hebben na de toepassing minstens nog 4 uur licht nodig voor een optimale werking. Spuit bij voorkeur in de late voormiddag of de vroege namiddag.
  • Er kan bij droge veldomstandigheden ook gekozen worden voor loofklappen. Dit is de snelste manier om de groei snel stop te zetten. In de huidige omstandigheden leidt dit echter tot een groter risico op verspreiding van bacterie en plaag. Kies voor een loofklapper die het geklapte gewas tussen de ruggen legt. Zo zijn de stengelstompen goed bereikbaar voor een bespuiting met 1 l/ha Spotlight Plus (of Shark of Affinity) op de stengelstompen daags nadien. Eventueel moet ook hier nog hergroei voorkomen worden met een extra bespuiting 0,8 l/ha Gozai (of Kabuki of Ramos) + olie na 5 à 6 dagen.
  • Ook andere alternatieve methoden zoals de elektrische loofdoding, looftrekken na klappen, wortelsnijden... worden uitgetest, maar zijn nog in evolutie. 

Zo lang het loof niet is afgestorven is het belangrijk om het gewas te blijven beschermen tegen de aardappelziekte en tegen bladluizen.

 

Bewaar met gepaste infrastructuur!

Is het (hoeve)pootgoed netjes afgedood? Bereid je dan voor op een zorgvuldige oogst en een geschikte bewaring. Pootgoed telen is één ding. Dit kostbare materiaal gedurende meerdere maanden bewaren is echter een ander ding. Zijn er kisten aanwezig? Infrastructuur om kisten te vullen en leeg te maken? Zijn er sorteermogelijkheden? Is er mechanische koeling aanwezig in de bewaring om temperatuur, vocht en kieming te beheersen? 
Na oogst kunnen de kisten onder een afdak gezet worden voor een eerste natuurlijk droogproces en wondheling. Dit is zeer belangrijk met het ook op voorkomen van ziekten zoals zilverschurft, bacteriële infecties, … Daarna kunnen ze de bewaring in. 

 

Controle door de overheid

Na de oogst van het hoevepootgoed zullen controleurs een staal komen nemen voor analyse op bruinrot en ringrot. Dit is op kosten van de teler in geval van paspoortplichtig hoevepootgoed (zelf aan te vragen!). Op het moment van de monstername, zal de controleur ook de algemene vereisten betreffende plantenpaspoorten en de algemene traceerbaarheidsvereisten gelinkt aan de hoevepootgoedaangifte verifiëren. Als het gaat om hoevepootgoed dat niet paspoortplichtig is, zijn de analyses op bruin- en ringrot ten laste van FAVV.

Vorig Artikel Hoevepootgoed telen: aanmelden vóór 31 mei 2024

Comments are only visible to subscribers.