Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Waarschuwing aardappelziekte - 20/08/24

Waarschuwing aardappelziekte - 20/08/24
Print

Zowel dauw ten gevolge van langere en/of koelere nachten, als de buien van gisteren 20/08 en zaterdag 24/08, kunnen oorzaak zijn van (té) lange bladnatperiodes. Dit kan aanleiding geven tot infectiekansen. De strijd tegen de aardappelziekte blijft dus doorgaan.

 

 

Advies

Met op verschillende percelen nog hardnekkige (stengel)plaag aanwezig (soms diep in het gewas), kunnen we de aardappelziektebestrijding ondanks gunstiger weer niet versoepelen. Hernieuw daarom de bescherming van het gewas 6 à 7 dagen na de vorige bespuiting.

  • Voor percelen waar de knolvorming al ver gevorderd is, is het raadzaam te kiezen voor middelen met een goede werking tegen knolinfecties zoals Infinito, Ranman Top, Areli, Canvas, Shirlan... Pas deze middelen toe voorafgaand aan neerslag die de Phytophthora sporen tot bij de knol kan inspoelen.
  • Voor percelen in de fase van stabiele loofgroei kan er ook gekozen worden voor middelen zoals Pergovi Flex, Revus, ... Middelen zoals Revus en Pergovi Flex mogen omwille van de resistentieproblematiek* echter nooit solo ingezet worden.

 

* Resistentiemanagement: de voorbije jaren werden plaagstammen gevonden die niet gevoelig zijn voor de actieve stoffen fluazinam, benthiavalicarb, dimethomorf, mandipropamid, valifenalaat en/of oxathiapiprolin. Pas deze actieve stoffen nooit enkelvoudig of in combinatie met elkaar toe. Combineer altijd met een actieve stof met andere werkingswijze en voldoende lange nawerking (bv. ametoctradin, amisulbrom, cyazofamide, …). Enkel cymoxanil als tweede actieve stof is af te raden omwille van een onvoldoende lange nawerking in de tijd. 

 

Verlies een goede spuittechniek niet uit het oog!

  • Spuit op een droog gewas! In augustus valt de dauw ‘s avonds sneller in het gewas en houdt hij ‘s ochtends het gebladerte langer nat.
  • Respecteer de aandroogtijd van de middelen 
  • Let extra op bij de start van een bespuiting, in bochten en in hoeken/kanten van het perceel! Keer uw spuitvolgorde eens om, zodat hetzelfde perceel niet telkens op hetzelfde (suboptimale) moment van de dag gespoten wordt.

 

Perceelsgericht advies met de webapplicatie

Als lid van Viaverda_aardappelen kan je gratis gebruik maken van de webapplicatie aardappelziekte. Deze laat je toe zo correct mogelijk te bepalen wanneer je het gewas opnieuw dient te beschermen tegen de aardappelziekte. Voor meer informatie en toegang tot de applicatie stuur je een mailtje naar waarschuwingen.aardappelen@viaverda.be.

Twijfel je of de vorige bespuing nog voldoende bescherming biedt? Maak een perceel aan, vul de recentste bespuiting in en krijg een overzicht vanaf welke datum jouw perceel risico loopt (en dus opnieuw moet beschermd worden). 

 

Plaag gespot? Meld het ons!

Omdat het uiterst belangrijk is om de verspreiding en genetische evolutie van de aardappelziekte in kaart te brengen (‘Resistentieproblematiek in de aardappelziektebestrijding’), vragen we jullie om ons zeker op de hoogte te brengen indien u ergens plaag heeft gezien (bv. op afvalhopen, in aardappelopslag, ten velde, …). Op basis van uw melding kunnen we stalen verzamelen en de aanwezige stammen identificeren. Op deze manier kunnen we een beter beeld krijgen van de verspreiding van de aardappelziekte en zijn eigenschappen (bv. resistenties tegen bepaalde actieve stoffen en agressiviteit). Mail ons!

 

 

  

Voor meer info: contacteer Stany Vandermoere (09/ 381 86 92)
of mail naar:
 waarschuwingen.aardappelen@viaverda.be

Waarnemingen en waarschuwingen met de financiële steun van de Vlaamse Overheid

 

 

Vorig Artikel Waarschuwing Alternaria - 20/08/24
Volgend Artikel Waarschuwing aardappelziekte BIO - 20/08/24

Comments are only visible to subscribers.