Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Terugblik Dag van de Landbouw

Terugblik Dag van de Landbouw
Print

Op 15 september 2024 mochten we ongeveer 1000 bezoekers verwelkomen op de site van Viaverda in Kruisem. Tijdens de rondgang langs de proefvelden kon men zien hoe het wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd en hoe dit wordt gebruikt om landbouwers te helpen in hun uitdagingen op het terrein.

Bij de stand geïntegreerde beheersing van ziekten en plagen (IPM), hebben de bezoekers onze ‘GROENTEGRIEZELS’ via foto’s en live exemplaren ontdekt en konden ze ook kennis maken met  de ‘INSECTENBRIGADE’: nuttige insecten die helpen bij het beheersen van plagen.

Vervolgens aan de eerste stand nieuwe teelten, leerde men dat bataat (zoete aardappel) lokaal gegroeid kan worden in Vlaanderen. En ontdekten velen voor eerst het knolgewas yacon en het potentieel van deze nieuwe teelt voor onze regio. Is '...leerde men dat bataat kan geteeld worden in Vlaanderen. Velen ontdekten voor het eerst het knolgewas yacon en het potentieel van deze nieuwe teelt voor onze regio..

Daarna konden bezoekers leren over onderzoek binnen de aardappelteelt. Thema’s zoals plaagbehandelingen, rassen en bewaaronderzoek kwamen aan bod. Ook lichtte men toe hoe team aardappelen vragen van landbouwers gebruikt om demo's of projecten op te zetten.

Bij de tweede stand nieuwe teelten leerden de bezoekers hoe de smaakmakers gember en kurkuma ook in Vlaanderen geteeld kunnen worden.

Een gezonde bodem zorgt voor een gezond gewas. Daarom konden bezoekers leren bij de stand bodembeheer hoe we actief werken aan de opbouw van organische stof.

Het Waterportaal is een infoloket waar land- en tuinbouwers terecht kunnen met vragen over het waterbeheer op het bedrijf. Een bezoek aan deze stand wierp licht over de verschillende soorten wateropslagsystemen, hoe er kan geïrrigeerd worden met druppelslangen en welke technieken er bestaan om afvalwater te zuiveren tot de lozingsnorm.

Enkele machines die Viaverda gebruikt voor gewasbescherming, oogst en bodembewerkingen stonden uitgestald. Kinderen konden ook leren hoe radijs groeit. Ze mochten radijs zaaien, hun potjes kleuren, alsook kleurprenten inkleuren.

Deze dag gaf ons ook de kans om de inhoud van het educatieve pakket binnen project EDUPAK te verspreiden aan het brede publiek, en zo bezoekers bewust te maken van de klimaatgerelateerde problemen waarmee landbouwers geconfronteerd worden. Tenslotte vormen zij als consument dagelijks het eindpunt van de verse voedselproductieketen. Het beter informeren en sensibiliseren van deze doelgroep zal dan ook rechtstreeks bijdragen tot meer begrip en een ruimer draagvlak voor duurzame, lokale voeding met een eerlijke verloning voor de landbouwers.

We hebben veel positieve reacties gehoord over de goede organisatie, de enthousiaste uitleg, de lekkere proevertjes en de mooi aangelegde proeven. Het was een geslaagde Dag van de Landbouw!

 

Enkele sfeerbeelden:

Vorig Artikel Bezoekersgids proefveldbezoek bataat 2024
Volgend Artikel Bodeminsecten: Herkenning, schade en monitoring

Comments are only visible to subscribers.