Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Tijd om bataat te oogsten!

Tijd om bataat te oogsten!
Print

Actueel bataat

Sinds begin augustus volgen we de ontwikkeling van de knollen op door middel van tussentijdse oogstbeurten om de 14 dagen voor de rassen Orleans, Bellevue en Beauregard. Dit zowel voor de aanplant op 24 mei 2024 als voor de latere aanplant op 7 juni 2024.

Het resultaat kan je volgen in onderstaande grafieken. De gemiddelde opbrengst per plant die wordt weergegeven is het gemiddelde bij oogst van ruim 12 m² bataat per ras en per plantdatum. Bij de aanplant van 24 mei zitten de gemiddelde opbrengsten voor Orleans, Bellevue en Beauregard respectievelijk op 1142, 1091 en 1145 gram per plant.

Bij de aanplant op 7 juni komen de gemiddelde opbrengsten een stuk achter met respectievelijk 929, 755 en 977 gram per plant. Echter, in verhouding tot het aantal groeidagen liggen de opbrengsten voor Orleans en Beauregard gelijkaardig met de eerste planting na evenveel groeidagen. Voor Bellevue ligt dit wel een stuk lager.

Over de verschillende rassen en plantdata heen zien we dat de gemiddelde opbrengst per plant lager ligt dan vorig jaar in dezelfde periode. Topopbrengsten zullen we dit jaar dus niet moeten verwachten. Aangezien de temperaturen ondertussen te laag zijn geworden om nog verdere groei te realiseren heeft het geen zin de oogst nog veel langer uit te stellen. Zeker met de voorspelde neerslag is het aangewezen zo snel mogelijk te oogsten zodat de knollen niet in koude en natte omstandigheden op het veld achterblijven.

 

Grafiek: Tussentijdse gemiddelde opbrengst per plant voor verschillende rassen geplant op 24 mei 2024


Viaverda 2024 (Tip: Klik met de rechtermuisknop op de figuur --> kies afbeelding vergroten)

 

Grafiek: Tussentijdse gemiddelde opbrengst per plant voor verschillende rassen geplant op 7 juni 2024


Viaverda 2024 (Tip: Klik met de rechtermuisknop op de figuur --> kies afbeelding vergroten)

 

Meer info

Annelien Tack

 

Dit onderzoek kadert in het VLAIO LA-project 'Maxbat: Maximaliseren van de productuniformiteit en -kwaliteit in de teelt en bewaring van bataat'.

Comments are only visible to subscribers.

Ook interessant...