Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Succesvolle Prei Innovatiedag onder een stralende zon

Succesvolle Prei Innovatiedag onder een stralende zon
Print

Het is een mooie tweejaarlijkse traditie om alle onderzoek en actualiteiten rond prei te bundelen en te vertalen naar de sector toe. Dit jaar deden we dit met financiële steun van de REO Veiling en mede-organisatie door de Vlaamse Overheid. En ze waren met velen, de aanwezigen, met 200 geïnteresseerden, dat kan tellen. Het was dan ook schitterend weer, dus hét moment om buiten te komen en ervaringen uit te wisselen met collega’s.

 

Presentaties gastsprekers

Na een korte inleiding door directeur Bruno Gobin van Viaverda zette Remie Dewitte van REO Veiling het gemeenschappelijk deel in met een presentatie rond het belang van prei voor REO Veiling. Ondanks een daling in aanvoer over de jaren heen en een daling in het aantal actieve prei producenten, volgt de prijs die daling gelukkig niet. REO Veiling heeft een 320 kopers waarvan vijf in 2023 maar liefst 50% van het volume kochten. Uit de presentatie bleek hoe belangrijk de rol van REO Veiling is als dé preiveiling van West-Europa. Kristof Bellemans van Colruyt Group toonde het belang aan van prei in de winkel. REO Veiling blijkt met voorsprong de grootste leverancier van prei bij Colruyt Group. Ongeveer 80% van het nodige volume wordt op voorhand besteld om productzekerheid te hebben. De rest wordt op de klok bijgekocht. Vervolgens gaf Ann Demeulenaere van BASF|Nunhems een situering van het product prei in Europa. Globaal ziet men in Nederland, België en andere Europese landen dat het aantal telers daalt, maar dat er een schaalvergroting is en de aankoop van preiplanten verhoogt. Op consumentenvlak ziet men in bepaalde landen een verschuiving naar prei per 2 verpakt i.p.v. per 3 en winnen ook de maaltijdpakketten aan belang.

 

Geleide rondgang bij Viaverda

Het werd intussen aardig warm in de loods, dus hoog tijd om naar buiten te gaan en diverse proeven en demonstraties te bekijken. De aanwezigen werden in 4 groepen opgedeeld en bezochten 4 verschillende stopplaatsen via een doorschuifsysteem.  

1. Aanpak van trips via rassenkeuze en geïntegreerde beheersing

Na een algemene inleiding over het belang van een goede rassenkeuze stelden diverse zaadhuizen (BASF|Nunhems, Bejo, Enza Zaden, Hazera, Novisem, Rijk Zwaan en Uniseeds) hun nieuwe rassen kort voor en benadrukten de sterke eigenschappen van deze rassen. De beheersing van trips blijft een belangrijk aandachtspunt en op Viaverda werden verschillende preirassen getest onder alternatieve schema’s (geïntegreerd) en met behulp van biologische bestrijding. Gevoelige rassen blijken gevoelig over de verschillende schema’s heen en tolerante rassen doen het goed voor elk van de schema’s. Daaruit blijkt dat de rassenkeuze van heel groot belang is en blijft.

2. Onkruidbestrijding

Er is heel wat te doen rond onkruidbestrijding door het verdwijnen van vele, bijzonder waardevolle, middelen. Daarom waren de aanwezigen dan ook extra geïnteresseerd in de proeven die werden uitgevoerd bij Viaverda met een aantal nieuwere en minder nieuwe middelen die in verschillende combinaties werden getest. Het percentage veldbedekking van de meest voorkomende onkruiden zoals klein kruiskruid, muur, brandnetel en andere toonde heel duidelijk de efficiëntie aan, maar daarnaast is het ook belangrijk de fytotoxiciteit in rekening te brengen. Deze zorgt ervoor dat er met producten zoals Challenge toch met de nodige omzichtigheid moet omgesprongen worden.

Bijzonder waren ook de toestellen die getoond werden in kader van mechanische onkruidbestrijding en de discussies onder de telers in verband met de voor-en nadelen ervan.

3. Spuittechniek

Dat de druk op duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen verhoogt, is open deuren intrappen. In Vlaanderen is het gebruik van een driftreducerende spuittechniek met minimaal 75% driftreductie verplicht, maar vanaf 2026 stijgt die naar 90% driftreductie. Aangepaste doppen of innovatieve technieken waaronder luchtondersteuning, sleepdoeken, verlaagde spuitbomen, variabel spuiten met dopschakeling of met PWM, precisiespuiten met cameratechniek en magnetisch spuiten zijn dus een noodzaak. Kverneland en Amazone brachten een presentatie en demonstreerden ter plaatste de nieuwste technieken. Indrukwekkend te zien hoe de machines in de precisielandbouw evolueren en de nieuwste technieken toegepast worden in de praktijk.

4. Bodem en bemesting

Rond bodem en bemesting was er een uiteenzetting over de impact van bodembewerkingen op N-vrijstellingen in de preiteelt. Ook het onderzoek in kader van de groeicurve en N-opname in het najaar in prei en het voorkomen van witte stippen op het blad van prei, werd toegelicht. Betreffende de actuele stikstofmineralisatie en minerale stikstofinhoud worden 36 praktijkpercelen opgevolgd. Voor het verlagen van de basisbemesting en bemesting tijdens het teeltseizoen kan men terecht bij de begeleidingsdienst voor Betere Bodem en Waterkwaliteit (B3W).

Ter info: Kom zeker ook naar de bemestingsdag prei op 9 oktober 2024 te Meulebeke. De afsluitende studiedag van het KNS 2.0 project zal plaatsvinden op 17 februari 2025.

De geslaagde en interessante namiddag werd afgesloten met een braadworst op de BBQ, welke bijzonder gesmaakt werd door de aanwezigen. De bezoekersgids en presentaties van deze interessante Prei Innovatiedag, kan je hier raadplegen.

 

Enkele sfeerbeelden:

    

 

Meer info

Annelien Tack

Vorig Artikel Fytoproefweb: hoe zoeken naar proefresultaten tegen diverse ziekten, plagen en onkruiden?
Volgend Artikel Ziekten in prei

Comments are only visible to subscribers.