Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Gember en kurkuma: oogst van start

Gember en kurkuma: oogst van start
Print

De gemberteelt verliep dit jaar bij Viaverda, net als bij veel telers, voorspoedig en de planten kenden een weelderige groei. Nu de dagen merkbaar korter zijn en de temperaturen sterk dalen, starten we de oogst. Deze zal verspreid plaatsvinden van begin oktober tot eind november. In september werden bij Viaverda al enkele planten geoogst. De rhizoomopbrengst liep toen op 1335g per plant. We kijken dus uit naar een geslaagde oogstperiode!

In de komende periode is er dan ook weer volop Belgische verse gember of primeurgember beschikbaar. De verse gember wordt, in tegenstelling tot de droge, geïmporteerde gember, geoogst wanneer het loof nog groen is. Daardoor heeft de verse gember geen schil, is deze sappiger en veel minder vezelig. De moeite waard om eens uit te proberen!

De voorbije jaren zagen we na het uitplanten steeds een stilstand of zelf achteruitgang van de planten. In 2022 lag de oorzaak wellicht bij een te lage bodemtemperatuur op het moment van planten. De planten gingen toen echter snel weer aan het groeien waarna we toch een zeer mooie oogst bereikten. In 2023 werd daarom later geplant om te zorgen dat de bodemtemperatuur hoog genoeg was. Daarbij mikten we op een bodemtemperatuur van minstens 19°C. Toch zagen we toen opnieuw dat het loof afstierf. Ook de hergroei verliep niet zo vlot. Wellicht werd dit veroorzaakt door een te hoge straling in de periode waarin de planten moesten hergroeien. Een schaduwdoek bracht uiteindelijk redding, maar kon niet vermijden dat veel planten uitvielen en de opbrengst uiteindelijk heel wat lager lag dan in 2022.

Daarom besloten we om dit jaar te bekijken hoe we kunnen vermijden dat de planten tot stilstand komen. Daarvoor vergeleken we de weggroei van planten die rechtstreeks uitgeplant werden in de tunnel (standaardpraktijk) met planten die afgehard werden (eerste dag 1 uur in de tunnel, tweede dag 2 uur enzovoort) en planten die tijdens de eerste 3 weken overdekt werden met vliesdoek om een microklimaat te creëren. Uiteindelijk zagen we bij de 3 verschillende behandelingen geen enkele plant die tot stilstand kwam. Na de oogst zullen we kunnen inschatten of er een invloed is op de opbrengst van deze verschillende behandelingen bij plant. Daarnaast bekijken we dit jaar ook de meest geschikte methode om te irrigeren in de teelt: via druppeldarmen, bovenberegening of een combinatie van beiden. Als laatste bekijken we ook hoeveel irrigatie nodig is voor een optimale opbrengst en kwaliteit.

Ook de oogst van kurkuma, het oranjegekleurde broertje van gember, staat de komende weken op de planning. Kurkuma kende dit jaar een minder sterke groei wat leidde tot een lager aantal stengels en minder hoge planten in vergelijking met voorgaande jaren. De oogst moet duidelijk maken wat de invloed hiervan is op de opbrengst.

 

Meer info

Jeroen Van Mullem

 

Dit onderzoek kadert in het provincieproject 'Introductie van kurkuma in de markt

 

en het VLAIO LA-project 'Uitbouw van de teelt van gember in Vlaanderen'.

 

Vorig Artikel Terugblik naar stralende editie van Netwerkdag 'Techniek in bio tuinbouw'
Volgend Artikel Compost of bokashi in biologische paprikateelt?

Comments are only visible to subscribers.