Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Opbrengstresultaten rassen bataat gekend

Opbrengstresultaten rassen bataat gekend
Print

Op 3 oktober werden bij Viaverda de rassenproeven bataat geoogst. De 3 belangrijkste rassen die geteeld worden in de praktijk, namelijk Orleans, Bellevue en Beauregard, werden geëvalueerd in een gerandomiseerde proef in vier herhalingen met plantdatum 24 mei 2024 enerzijds en opnieuw in een tweede proef met plantdatum 7 juni 2024.

De bruto opbrengst werd bepaald rechtstreeks van het veld, waarna de kisten in de curing werden geplaatst en vervolgens in de bewaring voor latere sortering. De bruto opbrengstresultaten zijn te vinden in onderstaande grafiek.

Bij de eerste planting werden bruto opbrengsten genoteerd van 56,7 ton/ha voor Orleans, 57,3 ton/ha voor Bellevue en 54,4 ton/ha voor Beauregard. Net als vorig jaar liggen de bruto opbrengsten van deze drie rassen erg dicht bij elkaar.

Bij de tweede planting die in totaal 14 groeidagen minder telde, noteren we bruto opbrengsten van 53,9 ton/ha voor Orleans, 50 ton/ha voor Bellevue en 31,8 ton/ha voor Beauregard. Ondanks de 14 dagen kortere groeiduur zien we dat Orleans er nog steeds in slaagt een erg goede bruto opbrengst te halen die erg dicht ligt bij die van de eerste planting. Bellevue heeft het iets moeilijker om bij een latere plantdatum zijn maximale opbrengstpotentieel te halen. Het resultaat van de tweede planting Beauregard geeft geen representatief beeld van het potentieel van Beauregard. Hier hebben we moeten vaststellen dat er in de bestelling plantmateriaal een slechte kist planten aanwezig was. Beauregard vertoonde van bij het begin heel veel wegval. Ook de planten die wel weggroeiden, zagen er verzwakt uit. Zelfs gecorrigeerd voor de wegval haalden de resterende planten slechts een opbrengst van 31,8 ton/ha.

 

Grafiek: Bruto opbrengstresultaten van het rassenonderzoek bataat op twee verschillende plantdata


Viaverda 2024 (Tip: Klik met de rechtermuisknop op de figuur --> kies afbeelding vergroten)

 

Meer info

Annelien Tack | 09 331 60 83

 

Dit onderzoek kadert in het VLAIO LA-project 'Maxbat: Maximaliseren van de productuniformiteit en -kwaliteit in de teelt en bewaring van bataat'.

Comments are only visible to subscribers.

Ook interessant...