Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Les over duurzaam bodembeheer en nieuwe teelten

Les over duurzaam bodembeheer en nieuwe teelten
Print

Via praktijkervaring leert men de theorie nog beter. Binnen het project EDUPAK (Educatief pakket klimaatneutraal boeren) kregen leerlingen derde graad van twee naburige land- en tuinbouwscholen, voor een tweede schooljaar, theoretische lessen over duurzaam bodembeheer en potentieel van nieuwe teelten. Daarna ontdekten de leerlingen en hun leerkrachten bij Viaverda in Kruisem de praktijk in deze twee thema's.

 

Leerlingen hielpen bij gember en yacon oogst

Binnen het thema 'Potentieel van Nieuwe Teelten', werkten de leerlingen van Tectura Melle samen met de proefveldmedewerkers van Viaverda. Ze hielpen de gember te oogsten, en de geoogste planten te beoordelen door rhizomen te wegen en stengels te tellen. Door de handen uit de mouwen te steken, leerden ze de oogsttechniek van gember en de meeste praktische vaardigheden die nodig zijn voor een succesvolle gemberteelt. Ook bij de teelt van yacon hebben ze twee verschillende rassen geoogst. De leerlingen konden zo hands-on ervaren hoe deze teelt toch heel wat manuele arbeid vergt om de knollen uit de grond te tillen en de eetknollen van de plant af te breken.

Foto: Leerlingen mochten gember rhizomen oogsten. Foto: Op handen en knieën gingen leerlingen te werk bij het oogsten van yacon.

 

Leren bodemkwaliteit op het veld observeren en beoordelen.

Bij het praktische luik van het thema 'Duurzaam Bodembeheer', startte het voor de leerlingen van Bernardustechnicum Oudenaarde met een rondleiding in het laboratorium voor bodemanalyses door de bedrijfsleider Jana Van Steenkiste. Vervolgens liet onderzoeker Lien De Schrijver, de leerlingen en leerkracht de bodem en de bodemkwaliteit op het veld waarnemen. Zo mochten de leerlingen bodemverdichting waarnemen door met een prikstok storende verharde lagen op te sporen. Een andere methode om bodemkwaliteit te bestuderen, is een profielput graven. In de profielput kan de bodemstructuur, bodemkleur, beworteling en bodemleven worden beoordeeld. De gecompacteerde lagen die ze met de prikstok waarnamen, zagen ze ook terugkomen in de put.

Proefveldmedewerker Hannes Van Quickelberghe toonde aan de leerlingen hoe bodemstalen worden genomen voor stikstofanalyse en lichtte de machines die gebruikt worden bij Viaverda (Kruisem) toe. Voor minimale bodembewerkingen binnen duurzaam bodembeheer worden verschillende machines gebruikt. Deze machines en hun toepassingen werden toegelicht en de leerlingen kregen de opdracht om voor specifieke scenario’s uit te werken welke machines ze zouden gebruiken om hun grond klaar te leggen voor plant.

Foto: Bedrijfsleider gaf een rondleiding in het labo. Foto: Leerlingen luisteren naar onderzoeker Lien bij een profielput.

 

Deze praktijksessies boden de leerlingen niet alleen een dieper inzicht in de dagelijkse taken van tuinbouwers, maar stimuleerden ook de interesse van de leerlingen in deze belangrijke sector en lieten hen nadenken over het belang van duurzaam, milieubewust, klimaatneutraal boeren. We hopen dat de leerlingen iets hebben opgestoken, immers 'jong geleerd is oud gedaan'. We kijken uit naar meer van dergelijke kansen om jongeren te inspireren voor een toekomst in de boeiende wereld van de tuinbouw.

 

Meer info

Helena Arents

 

Dit onderzoek kadert in het plattelandsproject 'EDUPAK: educatief pakket klimaatneutraal boeren'

Comments are only visible to subscribers.