Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Landbouw investeert in landschap en klimaat

Landbouw investeert in landschap en klimaat
Contactpersoon: Ilse Eeckhout

+32 (0)9 381 86 90

ilse.eeckhout@viaverda.be
Projectpartners: Praktijkcentra Plant: Viaverda (PCA, PCG, PCS), HoGent, Provincie Oost-Vlaanderen (steunpunt erosie + dienst landbouw en platteland), Boerennatuur.
Financiering: Vlaamse Overheid: Agentschap Landbouw en Zeevisserij
Projectperiode: 1/07/2021 - 31/12/2022
Print
Erosie voorkomen in de strijd tegen klimaatverandering

Het landbouwlandschap in Vlaanderen is multifunctioneel, enerzijds zorgt het voor de productie van voedsel, sierplanten of hout via landbouw- en bosbouwactiviteiten anderzijds levert het ook ecosysteemdiensten zoals wateropvang in bufferbekkens of overstromingsgebieden, bestuiving van planten, biodiversiteit en een groene buitenruimte ter ontspanning. Het platteland verandert echter snel, de open ruimte en de ecosysteemdiensten komen onder druk te staan en aanspraken van heel wat gebruikers moeten met elkaar verzoend worden. Het beleid streeft op alle niveaus (Europa, Vlaanderen, provincies, gemeenten) naar het samengaan van heel wat functies op een beperkte oppervlakte, maar dat is niet eenvoudig. Streefdoel hierbij is een optimaal evenwicht tussen voldoende voedselproductie, behoud van het platteland/natuur en zorg voor het milieu.

 

Sensibiliseringsacties rond bevordering van biodiversiteit

De soortensamenstelling van bloemrijke akkerranden heeft een groot effect op het type insecten dat wordt aangetrokken (bestuivers, natuurlijke plaagbestrijders, vlinders, …). Door demoplots van verschillende bloemenmengsels (Tübingermengsel, BO-mengsel, mengsel gericht op natuurlijke vijanden, …) aan te leggen wordt dit aan de land- en tuinbouwers gedemonstreerd. Tips & tricks rond de aanleg en het beheer van deze randen zullen worden uitgewisseld. Daarnaast wordt gedurende dit demomoment de aandacht gevestigd op het belang van solitaire bijen en hoe deze gestimuleerd kunnen worden (bijenhotel, wilde hoekjes, …).

 

Sensibiliseringsacties rond habitatbescherming

Tijdens een bezoek aan de langetermijn veldexperimenten van de HerBioGras en HerBioGras+ onderzoeksprojecten (Merelbeke, Melle) worden de effecten van verschillende beheermaatregelen op (biodivers) grasland gedemonstreerd. We tonen onze resultaten over de voederwaarde van natuurgras en over uitmijnen als overgangsmaatregel naar herstel van kruidenrijk grasland.

 

Sensibiliseringsactie rond erosievermindering

De teelt van aardappelen is gekend om zijn erosiegevoeligheid. De reden hiervoor is terug te vinden bij de lage bodembedekkingsgraad in het voorjaar en de concentratie van water tussen de ruggen. Aardappeldrempels beperken de afstroom van water en verminderen de erosie. Daarnaast zorgt deze techniek voor een betere benutting van meststoffen en vermindert ze de afspoeling van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen naar waterlopen. Ook in een vlakker landschap en droge teeltjaren kunnen aardappeldrempels zeer nuttig zijn. In droge zomers regent het minder vaak, maar de buien zijn intenser. Drempels kunnen verhinderen dat water samenstroomt in laaggelegen delen van het perceel en houden de (schaarse) neerslag vast daar waar hij valt. 
De aanleg van dammen uit natuurlijke materialen is een belangrijk instrument in de strijd tegen erosie. Het zijn kleinschalige ingrepen die met een minimum aan oppervlakteverlies helpen om de vruchtbare aarde op de percelen te houden. Ze worden aangelegd op plaatsen waar het afstromend water zich concentreert. Het afstromend water wordt afgeremd en diffuus doorgelaten, het sediment bezinkt voor de dam. Deze dammen worden bij voorkeur aangelegd op een gras/bloemenstrook, die de efficiëntie en de duurzaamheid van de dam verhogen. 

 

Sensibiliseringsactie rond verbetering van waterbeheer

Een WADI (Water Afvoer door Drainage en Infiltratie, toegepast bij bodems die weinig waterdoorlaatbaar zijn) of een infiltratiekom (voor meer waterdoorlaatbare bodems) laat toe om hemelwater bovengronds te infiltreren en zo de grondwatertafel opnieuw aan te vullen. Ze leveren bovendien een bijdrage aan de biodiversiteit indien gekozen wordt voor een natuurlijke beplanting. Dit kan een goede compensatie zijn voor de verzegeling door bedrijfsgebouwen (in combinatie met een groendak bv.) of gesloten verharding. Ook kan hiermee de overloop van waterbassins tijdens hevige regenbuien opgevangen worden. Via een demomoment worden landbouwbedrijven geïnformeerd over de dimensionering, te gebruiken materialen en plantkeuze van dergelijke bovengrondse infiltratiesystemen.

 

Sensibiliseringsactie rond agrarisch landschapsbeheer

Landschappelijke integratie van bedrijfsgebouwen + aandacht voor houtkanten en andere kleine landschapselementen.

Vorig Artikel Video: Aquaponics met aubergines en omegabaars
Volgend Artikel GlaWInO: Glastuinbouw Water Infiltratie & Opslag

Comments are only visible to subscribers.