Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Opbrengst en kwaliteit belangrijke parameters bij pastinaak

Opbrengst en kwaliteit belangrijke parameters bij pastinaak
Print

Pastinaak rassenproef 2023

In 2023 legde PCG, met financiële steun van telersverenigingen Ingro en Vegras, een proefplatform aan rond industrieteelten. De voornaamste teelten waren pastinaak en wortelen. Eén van de thema’s was rassenonderzoek in pastinaak. Pastinaak is een relatief kleine teelt die desondanks voor de verwerkende industrie niet onbelangrijk is.

 

Specifieke eisen voor industrie

Voor de verwerkende industrie moet pastinaak aan specifieke eisen voldoen. Voor het rendement van de verwerking is de vorm zeer belangrijk. Hoe cilindrischer de pastinaak, hoe groter het deel dat bruikbaar is. Een lange dunne ‘staart’ is onbruikbaar. Ook het aandeel aan overmaat is belangrijk. Pastinaken met een kop dikker dan 10 cm zijn uit den boze. Bijkomend zijn er nog de inwendige parameters. De interne kleur is bij voorkeur crème. De inplanting van het loof op de kroon is bij voorkeur ondiep. Hoe dieper de inplanting, hoe groter het verlies bij ontkoppen.

 

Inwendige kwaliteit

Foto: Inwendige kwaliteit is naast opbrengst even belangrijk voor de verwerkende industrie.

 

Ook voor een teler moeten de rassen aan bepaalde eisen voldoen. Zo vormt opkomst al enkele jaren een uitdaging. Een goede opkomst is dan ook de basis van een goede opbrengst en bijgevolg een geslaagde teelt. Priming toonde in andere teelten al z’n voordelen. In de proef liepen dan ook een aantal geprimede rassen mee. Als laatste is ook het opbrengstpotentieel van belang, dat is uiteindelijk hetgene waarop de teler vergoed wordt.

 

Pearl en Phantom veelbelovend

De proef werd aangelegd op een proefveld te Kruisem, België. De plotoppervlakte was 372 m². De proef werd gezaaid op 19 april 2023. Deze demonstratieve proef leert ons dat er tussen de rassen wel wat verschillen zijn. Op vlak van opkomst zijn de verschillen gering. Ook het voordeel van priming is er in deze proef niet uit te halen. Door de vorm van het zaad kan het dan ook zijn dat priming net geen voordeel oplevert. De gewasontwikkeling is beter bij Pegasus (Elsoms Seeds). Op het einde van het groeiseizoen sluit ook Warrior (Tozer Seeds) hierbij aan, maar deze blijft in het begin licht achter op Pegasus. De goede gewasontwikkeling van Pegasus resulteert echter niet in een hogere opbrengst. Warrior en Gladiator (Tozer Seeds) doen het opvallend beter. Pearl (Elsoms Seeds) en Phantom (Elsoms Seeds) zijn twee rassen die voor de industrie een mooi potentieel hebben. De opbrengst is iets minder, maar de ondiepe loofinplanting aan de kroon resulteert in minder verlies bij ontkoppen. Dat er geen overmaat aanwezig is en de vorm van deze rassen eerder cilindrisch is, speelt ook volledig in op de wensen van de verwerkende industrie. Warrior (Tozer Seeds) en Palace (Elsoms Seeds) blijken, op basis van de in- en uitwendige parameters, minder geschikt voor industrie. Er komen te rap groeischeuren in de pastinaken, de vorm is te bol en ook de loofinplanting is te diep. Dit laatste is voornamelijk het geval bij Warrior.

Door de opzet van de proef, in een demonstratieve vorm, blijft het echter moeilijk om grote conclusies te trekken uit de resultaten. Om concrete conclusies te trekken dient de proef herhaald te worden in verschillende parallellen.

 

Het volledige rapport kan je hieronder raadplegen.

 

Meer info

Jonas Bodyn

Vorig Artikel Presentaties wintervergadering wortel en pastinaak
Volgend Artikel KIEM: Kleinzadige groenteteelten Irrigeren met Efficiënte Methoden voor een optimale opkomst

Bekijk de publicatie

Comments are only visible to subscribers.