Actueel prei
Vorstschade eerder beperkt maar toch aanwezig
Ondertussen is de prei op het veld gedooid en kan de eventuele schade veroorzaakt door de vorst stilaan opgemeten worden. Vandaag, twee dagen na het inzetten van de dooi, stellen wij op het PCG vast dat de niet-afgedekte prei toch wat witverkleuring vertoont. Wij veronderstellen dat dit de komende dagen nog duidelijker zal worden. Al bij al vermoeden wij dat de schade eerder beperkt zal blijven, zeker bij grotere prei. Toch heeft de vorst weer gezorgd voor een verdere achteruitgang van kwaliteit en volume.
Door de aanhoudende neerslag van de voorbije maanden is er veel uitspoeling geweest en zal er maar weinig stikstof meer aanwezig zijn in de bodem. Bijbemesten mag al vanaf 16 januari op preipercelen. Het lijkt dan ook aangewezen om nu al te bemesten. Van zodra er temperaturen zijn van boven de 10°C mag je groei verwachten en dan is het aangewezen dat er weer wat stikstof in de bodem aanwezig is. Bijbemesten kan in deze periode met ammoniumnitraat (27% N) aan een dosis van 150 kg tot maximum 180 kg per hectare. Wacht dus niet te lang en bemest van zodra het veld toegankelijk is voor de prei die gerooid zal worden vanaf eind februari. Bij prei die vroeger gerooid wordt, heeft bijbemesten geen zin.
Tijd voor de planning en rassenkeuze voor 2024
In deze periode worden veel plannen gemaakt voor het komende seizoen. Rassenkeuze speelt daarbij een belangrijke rol. Het aanbod aan zomer- en herfstrassen prei is de laatste tijd duidelijk gegroeid. Wij raden ten stelligste aan om voor de zomer- en de herfstteelt rassen te kiezen die sterk zijn tegen trips aangezien er maar twee middelen meer kunnen ingezet worden. Middelen op basis van abamectine zijn niet meer verhandelbaar maar mogen nog gebruikt worden in 2024. Middelen op basis van spinosad breken snel af in lichtrijke perioden. Dus zijn er beperkingen alom om tot een goede efficiëntie te komen en wordt rassenkeuze steeds belangrijker.
Rassen die gevoelig zijn voor de witte vlekken veroorzaakt door mangaangebrek kunnen best tijdig behandeld worden met bladvoeding met mangaan.
Om de rassenkeuze wat te vergemakkelijken vind je hieronder de tabel met de sterktes of gevoeligheden van de rassen die de laatste jaren opgenomen werden in de (onbehandelde) rassenproeven op de praktijkcentra.
Tabel: Preirassen met ervaring: gevoeligheid voor trips, roest, papiervlekken en mangaangebrek.
Tabel: Nieuwe preirassen of preirassen met beperkte ervaring: gevoeligheid voor trips, roest, papiervlekken en mangaangebrek.
Meer info
Annelien tack